Інститут відповідальності держави перед особою як форма реалізації гарантій прав і свобод людини та громадянина - Яремчук, Світлана; Yaremchuk, Svitlana; Яремчук, Светлана (Видавництво Львівської політехніки, 2017)
Висвітлено питання щодо сучасних підходів до формування інституту відповідальності держави перед особою. Зроблено спробу проаналізувати відносини “особа – держава” у сфері реалізації гарантій держави зі забезпечення прав і свобод людини та громадянина. Встановлено, що однією із причин безвідповідальності держави у цьому питанні є відсутність ефективних механізмів реалізації такої відповідальності. Запропоновано на цьому етапі правове регулювання здійснювати на основі законодавчого акту через ухвалення спеціальної конституційної норми, в якій будуть передбачені певні процедури і механізми залучення держави до відповідальності відповідно до норм законодавства. Вказується на одну із проблемних ланок юридичної відповідальності держави перед особою – кримінальну відповідальність посадових та службових осіб. Доводено необхідність реалізації громадянами свого конституційного права – контролювати дії влади.

The article deals with the modern approaches to the formation of the institution of responsibility of the state to a person. The author made an attempt to analyze the relationship “person – state” in the field of implementation of the rights and freedoms of man and citizen. It is proved that one of the reason of the irresponsibility of the state in this context is the absence of effective mechanisms of realization of such responsibility. The author suggests to carry out the legal regulation on the basis of the legislative act, by adoption of a special constitutional norms, providing special procedures and mechanisms for drawing the state into responsibility under the legislation. The criminal responsibility of public officials as a problematic aspect of legal responsibility of the state to a person is indicated. It is necessary for citizens to exercise their constitutional right – to control actions of the authority.

В статье освещены вопросы относительно современных подходов к формированию института ответственности государства перед личностью. Автором сделана попытка анализа отношений “личность – государство” в сфере реализации гарантий государства по обеспечению прав и свобод человека и гражданина. Установлено, что одной из причин безответственности государства в этом вопросе есть отсутствие эффективных механизмов реализации такой ответственности. Предлагается на этом этапе правовое регулирование осуществлять на основе законодательного акта, путем установления специальной конституционной нормы, в которой будут предвидены определенные процедуры и механизмы привлечения государства к ответственности согласно с нормами законодательства. Указывается на одно из проблематичных звеньев юридической ответственности государства перед личностью – криминальную ответственность должностных и служебных лиц. Доказывается необходимость реализации гражданами своего конституционного права – контролировать действия власти.
The institution of responsibility of the state to a person as the forma realization guarantees of the rights and freedoms of man and citizen
Институт ответственности государства перед личностью как форма реализации гарантийправ и свобод человека и гражданина
Keywords: права; свободи; особа; громадянин; гарантії; юридична відпо- відальність; інститут відповідальності; rights; freedoms; person; citizen; guarantees; legal liability; institution of responsibility; права; свободы; личность; гражданин; гаранти; юридическая ответственность; институт ответственности; 340.11