Exploit computer vision inpainting approach to boost deep learning models - Баранов, Микола; Щербина, Юрій; Годич, Олесь; Baranov, Mykola; Shcherbyna, Yurii; Hodych, Oles (Видавництво Львівської політехніки, 2022)
У сучасному світі щодня кількість наявної інформації зростає експоненційно. Велика частина цих даних належить до візуальних даних. Відповідно зростає попит на алгоритми опрацювання зображень. Традиційно першими підходами до задач комп’ютерного зору були класичні алгоритми без використання машинного навчання. Такі підходи зазвичай обмежені багатьма чинниками. Це стосується насамперед умов, накладених на вхідні зображення, – ракурс знімання, освітлення, положення об’єктів на сцені тощо. З іншого боку, класичні алгоритми не можуть задовольнити потреби сучасних задач комп’ютерного зору. Нейромережеві підходи та моделі глибинного навчання багато в чому замінили класичне програмування алгоритмів. Найбільшою перевагою глибоких нейронних мереж у задачі комп’ютерного зору і не тільки є можливість автоматичної побудови алгоритмів оброблення даних, які неможливо побудувати іншим способом, а й всеосяжність такого підходу – зазвичай глибинні нейромережі виконують усі етапи оброблення зображень від початку до кінця. Проте такий підхід не завжди оптимальний. Для тренування моделей необхідна наявність великої кількості проанотованих даних, щоб уникнути ефекту перенавчання таких моделей. У багатьох задачах для умов середовища характерний значний ступінь варіативності, проте вони є обмеженими. У таких випадках плідною є співпраця обох підходів комп’ютерного зору – попереднє оброблення зображення виконують класичні алгоритми, а безпосередньо передбачення (класи- фікація, пошук об’єктів тощо) – нейромережа. У статті розглянуто приклад використання пошкоджених зображень у задачі класифікації (у найгірших випадках відсоток пошкодження досягав 60 % площі зображення). Ми показали на практиці, що використання класичних підходів реставрації пошкоджених ділянок зображення (inpainting) дало змогу покращити фінальну точність моделі до 10 % порівняно з базовою моделлю, тренованою у ідентичних умовах на оригінальних даних.

In today’s world, the amount of available information grows exponentially every day. Most of this data is visual data. Correspondingly, the demand for the algorithm of image rent is growing. Traditionally, the first approaches to computer vision problems were classical algorithms without the use of machine learning. Such approaches are limited by many factors. First of all, the conditions imposed on the input images are applied – the shooting angle, lighting, position of objects on the scene, etc. Other classical algorithms cannot meet the needs of modern computer vision problems. Neural network approaches and deep learning models have largely replaced classical programming algorithms. The greatest advantage of deep neural networks in computer vision tasks is not only the possibility of automatically building data processing algorithms that cannot be built in any other way, but also the comprehensiveness of such an approach – actual deep neural networks provide all stages of image processing from start to finish. But. This approach is not always optimal. Training models require a large amount of annotated data to avoid the effect of overfitting such models. In many settings, the conditions have a significant degree of variability, but are limited. In such cases, the combination of both approaches of computer vision is fruitful – pre-processing of the image is performed by classical algorithms, and prediction (classification, object search, etc.) is performed by a neural network. This article noted an example of the use of damaged images in the classification of tasks (in the extreme cases, the percentage of damage reached 60 % of the image area). We have shown in practice that the use of classic approaches for restoration of damaged areas of the image (inpainting) made it possible to increase the final accuracy of the model by up to 10 % compared to the base model trained under identical conditions on the original data.
Використання класичних технік відновлення втрачених регіонів зображення для покращення роботи моделей глибокого навчання
Keywords: згорткові нейронні мережі; реставрація зображень; класифікація зображень; convolution neural networks; image inpainting; image classification; 004.89