Розроблення приводу щокової дробарки - Ольшанецький, Владислав Миколайович; Olshanetskyi, Vladyslav Mykolaiovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Робота складається з вступу, технологічної, конструкторської та економічної частин, розділу охорони праці. Приводяться література та додаток. Об’єкт дослідження – щокова дробарка із простим рухом щоки та ступінчастою рухомою щокою. Предмет дослідження – розрахунок та проектування щокової дробарки із простим рухом щоки та ступінчастою рухомою щокою. Метою бакалаврської роботи є розроблення конструкції привода щокової дробарки із простим рухом щоки та ступінчастою рухомою щокою. В представленій бакалаврській роботі мова йде про механічний процес подрібнення твердих речовин шляхом прикладання механічних зусиль. Основною метою дроблення є зменшення розміру частинок сировини для покращення її подальшої переробки та використання. Це сприяє підвищенню ефективності хімічних, термічних і механічних процесів, таких як спікання, плавлення, транспортування та збагачення. Процес дроблення дозволяє отримувати матеріали з необхідними фізичними властивостями. В залежності від галузі застосування, дроблення може бути як підготовчим етапом перед основними технологічними процесами, так і кінцевим етапом для отримання продукту з заданими характеристиками. В технологічній частині описано основні характеристики якості подрібнення матеріалів, обладнання для дроблення твердих матеріалів. Детально описано принцип роботи та схеми конструкцій щокових дробарок, одному з видів яких і присвячена дана робота. В конструкторській частині описано розроблену конструкцію щокової дробарки із простим рухом щоки та ступінчастою рухомою щокою, визначено кут захоплення матеріалу щокою дробарки, кутову швидкість обертання ексцентрикового валу приводу рухомої щоки дробарки, проведено розрахунок параметрів конструкції завантажувального отвору щокової дробарки, розрахунок потужності приводу дробарки, продуктивності щокової дробарки. Також проведено розрахунки ключових елементів дробарки на міцність: рухомої щоки дробарки (визначення прикладених активних сил), розрахунок болтів кріплення елементів приводу щокової дробарки, розрахунок розпірних плит щокової дробарки, розрахунок на міцність осі рухомої щоки дробарки, розрахунок маховика приводу, розрахунок ексцентрикового валу приводу рухомої щоки. Також розраховано економічний ефект від впровадження щокової дробарки із простим рухом щоки та ступінчастою рухомою щокою у виробництво, розроблено заходи з охорони праці при роботі з установкою. В графічній частині проекту приведені: загальний вид щокової дробарки із простим рухом щоки та ступінчастою рухомою щокою, складальну одиницю рухомої щоки, деталювання елементів приводу, специфікації до складальних креслень. Ключеві слова: щокова дробарка, рухома щока, ступінчаста щока, простий рух щоки, ексцентриковий вал, дроблення матеріалів.

The work consists of an introduction, technological, design and economic parts, a section on labor protection. Literature and appendix are provided. The object of study is a jaw crusher with simple jaw movement and a stepped moving jaw. The subject of the study is the calculation and design of a jaw crusher with a simple jaw movement and a stepped movable jaw. The purpose of the bachelor's thesis is to develop the design of the drive of a jaw crusher with a simple jaw movement and a stepped moving jaw. The presented bachelor thesis deals with the mechanical process of crushing solids by applying mechanical forces. The main purpose of crushing is to reduce the particle size of raw materials to improve their further processing and use. This helps to increase the efficiency of chemical, thermal and mechanical processes, such as sintering, melting, transportation and beneficiation. The crushing process produces materials with the required physical properties. Depending on the application, crushing can be either a preparatory stage before the main technological processes or the final stage for obtaining a product with the specified characteristics. The technological part describes the main characteristics of the quality of crushed materials and equipment for crushing hard materials. The principle of operation and design schemes of jaw crushers, one of the types of which is the subject of this paper, are described in detail. The design part describes the developed design of a jaw crusher with a simple jaw movement and a stepped moving jaw, determines the angle of material capture by the crusher jaw, the angular speed of rotation of the eccentric shaft of the crusher moving jaw drive, calculates the design parameters of the jaw crusher feed opening, calculates the power of the crusher drive, and the productivity of the jaw crusher. Also, the key elements of the crusher were calculated for strength: the movable jaw of the crusher (determination of the applied active forces), calculation of the bolts for fastening the drive elements of the jaw crusher, calculation of the jaw crusher spacers, calculation of the strength of the axis of the movable jaw of the crusher, calculation of the flywheel of the drive, calculation of the eccentric shaft of the drive of the movable jaw. The economic effect of introducing a jaw crusher with a simple jaw movement and a stepped jaw into production was also calculated, and labor protection measures were developed for working with the unit. The graphic part of the project includes: a general view of a jaw crusher with simple jaw movement and a stepped movable jaw, a movable jaw assembly unit, details of drive elements, specifications for assembly drawings.
Development of a jaw crusher drive
Keywords: 6.133.00.00; jaw crusher; movable jaw; stepped jaw; simple jaw movement; eccentric shaft; material crushing