Вплив принципів цивільного процесу на правове регулювання електронного документообігу - Парасюк, Михайло; Parasyuk, Mykhailo (Видавництво Львівської політехніки, 2024)
У статті на підставі комплексного системного аналізу чинного українського законодавства та нормативних актів Європейського Союзу розглянуто вплив принципів цивільного процесу на правове регулювання електронного документообігу. Об’єктом дослідження є правовідносини щодо електронного документообігу, що виникають між судом та іншими учасниками процесу, які пов’язані з реалізацією системи принципів цивільного судочинства. Предмет дослідження – міжнародні, конституційні, цивільні процесуальні правовідносини, наукові концепції та погляди щодо реалізації принципів цивільного процесуального права під час використання інформаційних технологій. В основі дослідження діалектичний метод пізнання – під час аналізу електронного документообігу, сукупності необхідних властивостей та зв’язків стосовно галузі цивільного процесу. Аналіз доктрини, законодавства та правозастосовної практики показує необхідність збереження фундаментальних засад цивільного процесу – наявної системи принципів під час вирішення питання про оптимальну модель використання електронного документообігу. Обґрунтовано перспективу розвитку принципу змагальності у контексті упровадження електронного документообігу. Ключовим критерієм тут буде саме широкий список різноманітних інформаційних технологій, що не дають змоги встановити універсальні критерії допустимості. Розвиток регулювання вебконференції за допомогою усунення прогалин у регулюванні, а також удосконалення регулювання, що вже склалося, надасть принципу змагальності нового звучання – міжтериторіального, що дасть можливість реалізувати права не тільки в будівлі суду, але й з будь-якої точки держави. Правові проблеми впливу використання інформаційних технологій на засади цивільного процесу почали висвітлювати у науковій діяльності порівняно недавно, що обґрунтовує доцільність подальших наукових розвідок.

The article examines the influence of the principles of civil procedure on the legal regulation of electronic document flow based on a comprehensive systematic analysis of the current Ukrainian legislation and normative acts of the European Union. The object of the study is the legal relationship regarding the electronic document flow that arises between the court and other participants in the process, which are related to the implementation of the system of principles of civil justice. The subject of the study was international, constitutional, civil procedural, legal relations, scientific concepts and views on the implementation of the principles of civil procedural law when using information technologies. The basis of the study is the dialectical method of cognition – in the analysis of electronic document circulation, the set of necessary properties and connections in the field of civil procedure. The analysis of the doctrine, legislation and law enforcement practice shows the need to preserve the fundamental principles of the civil process – the existing system of principles – when solving the issue of the most optimal model for the use of electronic document management. The perspective of the development of the principle of competitiveness in the context of the introduction of electronic document circulation is substantiated. The key criterion here will be a wide list of various information technologies that do not allow establishing universal criteria of admissibility. The development of web conference regulation by eliminating gaps in regulation, as well as improving existing regulation, will give the principle of competition a new sound – inter-territorial, which will allow implementation not only in the courthouse, but also from any point of the state. Legal problems of the impact of the use of information technologies on the foundations of the civil process began to be highlighted in scientific activity relatively recently, which substantiates the expediency of further scientific investigations.
The influence of the principles of civil process on the legal regulation of electronic document flow
Keywords: інформаційні технології; інформаційні системи; електронна взаємодія; виконавче провадження; органи влади; мережа Інтернет; information technologies; information systems; electronic interaction; executive proceedings; authorities; the Internet; 347.132.6 (477)(075.8)