Інформаційна система збереження емоційного здоров'я засобами віртуальної музичної терапії - Кузьо, Олег Русланович; Kuzo, Oleh Ruslanovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
У наш час, коли стрімко зростає потреба у підтримці ментального та емоційного благополуччя, особливо в умовах динамічного соціального середовища та постійного стресу, актуальним є створення ефективних засобів для емоційного розвантаження, зокрема через інноваційні технології. Одним із таких засобів є інформаційна система збереження емоційного здоров’я засобами віртуальної музичної терапії. Ця система дозволяє інтегрувати переваги віртуальної реальності, можливості сучасних музичних інструментів та перевірені методики терапії в єдиному інтерактивному середовищі. Вона сприяє створенню сприятливої атмосфери для релаксації, самовираження та покращення емоційного стану користувача, забезпечуючи зручність використання, доступність інтерфейсу та позитивний психологічний вплив. Розробка такої системи базується на принципах людино-орієнтованого дизайну, що ставить користувача в центр усіх рішень, сучасних підходах до музичної терапії, а також на використанні інтерактивних технологій, які дозволяють створити максимально реалістичну та емоційно залучену взаємодію з віртуальним середовищем. Важливим аспектом є не лише відтворення музичних інструментів у віртуальному просторі, а й залучення користувача до активної творчої діяльності, яка виконує терапевтичну функцію: знижує рівень стресу, підвищує рівень позитивних емоцій, сприяє внутрішній гармонії. Система, створена в межах дослідження, реалізує інструменти взаємодії з віртуальними музичними інструментами а також включає механізми збору, обробки та аналізу даних про емоційний стан користувача. Особлива увага була приділена розробці інтуїтивно зрозумілого інтерфейсу, підвищенню реалістичності віртуального середовища та відповідності системи сучасним вимогам до розробки програмного забезпечення у сфері медичних та терапевтичних інформаційних технологій. Об'єкт дослідження: процеси збереження та покращення емоційного стану особистості шляхом використання інструментів віртуальної музичної терапії як інноваційного підходу до ментального оздоровлення. Предмет дослідження: технологічні, програмні та методичні підходи до створення інформаційної системи на базі віртуальної реальності, що забезпечує повноцінну інтерактивну взаємодію користувача з віртуальними музичними інструментами, а також збирає, аналізує та візуалізує дані щодо змін у його емоційному стані. Мета дослідження: створити ефективну, інтуїтивно зрозумілу та технічно надійну інформаційну систему, яка дає змогу користувачам взаємодіяти з віртуальними музичними інструментами, отримувати задоволення від творчості, знижувати рівень тривожності та загалом сприяти покращенню психоемоційного стану. Результати дослідження: у ході дослідницької роботи було створено функціональний прототип ВР-застосунку, що поєднує в собі елементи віртуальної реальності та методики музичної терапії. Проведено системний аналіз предметної області, побудовано дерево цілей, розроблено функціональну модель системи, реалізовано основні модулі: взаємодії з віртуальними музичними інструментами, збирання даних про емоційний стан користувача. Проведено тестування, результати якого засвідчили перспективність подальшого розвитку даної системи з метою розширення її функціоналу.

Nowadays, when the need for maintaining mental and emotional well-being is rapidly growing, especially in conditions of a dynamic social environment and constant stress, it is relevant to create effective means for emotional relief, in particular through innovative technologies. One of such means is the information system for maintaining emotional health by means of virtual music therapy. This system allows you to integrate the advantages of virtual reality, the capabilities of modern musical instruments and proven therapy methods in a single interactive environment. It helps create a favorable atmosphere for relaxation, self-expression and improvement of the user's emotional state, ensuring ease of use, accessibility of the interface and a positive psychological impact. The development of such a system is based on the principles of human-centered design, which puts the user at the center of all solutions, modern approaches to music therapy, as well as the use of interactive technologies that allow creating the most realistic and emotionally involved interaction with the virtual environment. An important aspect is not only the reproduction of musical instruments in virtual space, but also the involvement of the user in active creative activity, which performs a therapeutic function: reduces stress levels, increases positive emotions, promotes inner harmony. The system created within the framework of the study implements tools for interacting with virtual musical instruments and also includes mechanisms for collecting, processing and analyzing data on the user's emotional state. Special attention was paid to the development of an intuitive interface, increasing the realism of the virtual environment and the system's compliance with modern requirements for software development in the field of medical and therapeutic information technologies. Object of research: processes of preserving and improving the emotional state of the individual through the use of virtual music therapy tools as an innovative approach to mental health. Subject of research: technological, software and methodological approaches to creating an information system based on virtual reality, which provides full interactive interaction of the user with virtual musical instruments, and also collects, analyzes and visualizes data on changes in his emotional state. Research goal: to create an effective, intuitive and technically reliable information system that allows users to interact with virtual musical instruments, enjoy creativity, reduce anxiety and generally contribute to improving the psycho-emotional state. Research results: during the research work, a functional prototype of a VR application was created, combining elements of virtual reality and music therapy techniques. A system analysis of the subject area was conducted, a goal tree was constructed, a functional model of the system was developed, the main modules were implemented: interaction with virtual musical instruments, data collection on the user's emotional state. Testing was conducted, the results of which showed the prospects for further development of this system in order to expand its functionality.
Information system for maintaining emotional well-being through virtual music therapy
Keywords: 6.126.00.01; інформаційна система; емоційне здоров’я; музична терапія; віртуальна реальність; взаємодія; музичні інструменти; ментальне благополуччя; інноваційні технології; information system; emotional health; music therapy; virtual reality; interaction; musical instruments; mental well-being; innovative technologies