Науково-прикладні основи технологічного успадкування параметрів якості для забезпечення експлуатаційних характеристик виробів - Кусий, Ярослав Маркіянович (Національний університет "Львівська політехніка", 2021)
У дисертаційній роботі вирішено актуальну науково-прикладну проблему технології машинобудування – розроблення узагальненого методологічного підходу, що реалізує технологічне успадковування параметрів якості під час вибору структури технологічного процесу виготовлення машинобудівних виробів із врахуванням комплексу властивостей матеріалу, параметрів якості поверхонь і поверхневого шару деталей машин для забезпечення їхніх експлуатаційних характеристик та регламентованих показників надійності відповідно до службового призначення. Обґрунтовано вибір критерію гомогенності матеріалу виробу для аналізу технологічного успадковування регламентованих параметрів його якості під час його виготовлення. Розроблено взаємозв’язки та закономірності у різновидах підсистем системи аналізу формоутворення об’єкта машинобудівного виробництва (PSPAS-системи), які враховують технологічне успадковування параметрів якості виробів за критерієм однорідності матеріалу. Розроблено та реалізовано під час оброблення сталевих і алюмінієвих заготовок виробів методику проєктування технологічних маршрутів оброблення їхніх виконавчих поверхонь із використанням гомогенності (однорідності) матеріалу для аналізу технологічного успадковування властивостей. Адаптовано обладнання об’ємної вібраційної обробки для методу вібраційно-відцентрового оброблення під час виготовлення втулок циліндрових бурових помп НБ-32 із застосуванням принципу ФОП, розроблено технологічне оснащення для його реалізації, що дозволило підвищити у середньому на 65 % середнє напрацювання до відмови віброзміцнених втулок за заміни матеріалу вхідної заготовки із сталей 70, 40Х на сталі 20, 45. Реалізовано методику дослідження технологічного забезпечення параметрів якості виробів як результат технологічного успадковування у технологічній системі «металорізальний верстат – пристрій – інструмент – деталь (заготовка)» під час виготовлення деталей машин.
Научно-прикладные основы технологического наследования параметров качества для обеспечения эксплуатационных характеристик изделий
Scientific and applied basics of the technological inheritability of the quality parameters for providing of the products operation characteristics
Keywords: технологічне успадковування; гомогенність; технологічна пошкоджуваність; технологічна система; константа матеріалу; технологическое наследования; гомогенность; технологическая повреждаемость; технологическая система; константа материала; technological inheritability; homogeneity; technological damageability; technological system; material constant; 658.511.4:621.7