Tikhonov regularization for a spatiotemporal model of the human monkeypox outbreak - Маруан, К.; Бен Ріла, С.; Куідере, А.; Рачик, М.; Marouane, K.; Ben Rhila, S.; Kouidere, A.; Rachik, M. (Видавництво Львівської політехніки, 2023)
Мавп’яча віспа — інфекційна хвороба, яка спричинена вірусом віспи мавп. Зараз у США та інших країнах, де вірус зазвичай не зустрічається, спостерігається спалах мавп’ячої віспи. Розроблено та проаналізовано детерміновану математичну модель для вірусу мавп’ячої віспи, запропонувавши просторово-часову модель, що описує динаміку вірусу між людьми. Доведено існування, додатність та обмеженість розв’язків. Крім того, за допомогою оптимального керування додано два різних засоби контролю (блокування контакту та лікування у разі зараження), щоб запобігти поширенню мавп’ячої віспи між людьми. Накінець, подано короткі коментарі та чисельне моделювання для ілюстрації отриманих висновків. Результати показують, що ізоляція хворих від населення зводить до мінімуму поширення хвороби.

Monkeypox is a contagious disease caused by the monkeypox virus. There is currently an outbreak of monkeypox in the U.S. and other countries where the virus is not usually seen. We develop and analyze a deterministic mathematical model for the monkeypox virus by proposing a spatiotemporal model describing the dynamics of the virus between humans. The existence, the positivity, and the boundedness of the solutions have been proved. Moreover, with the help of the optimal control, we add two different controls (blocking of contact and treatment in the case of infection) to prevent the propagation of monkeypox between humans. Finally, we present brief comments and numerical simulations to illustrate our findings. The results show that keeping diseased people apart from the general population minimizes the spread of disease.
Регуляризація Тихонова для просторово-часової моделі спалаху мавпячої віспи людини
Keywords: просторово-часова передача; мавпяча віспа людини; регулярізація Тихонова; оптимальне керування; чисельне моделювання; spatial-temporal transmission; Human Monkeypox; Tikhonov regularization; optimal control; numerical simulation