Тематика та види фейків в українських та закордонних онлайн медіа - Трофименко, Софія Іллівна; Trofymenko, Sofiia Illivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Об’єктом дослідження є контент онлайн-медіа, що містить фейкові новини, маніпуляції та дезінформацію. Предметом дослідження виступають види фейків, їхні тематичні особливості, методи створення та поширення, а також їх вплив на суспільство. Метою роботи є аналіз тематики та видів фейкових повідомлень в українських та зарубіжних онлайн-медіа з метою підвищення рівня медіаграмотності та розуміння механізмів дезінформації. Завдання роботи: ? охарактеризувати поняття фейкових новин, ? здійснити їх класифікацію, ? проаналізувати тематику та форми фейкових повідомлень, ? розкрити механізми їх створення та впливу, ? дослідити приклади фейків у медіа України та США. У першому розділі проаналізовано основні теоретичні підходи до визначення поняття «фейкові новини», їх класифікацію, ознаки, види та маніпулятивні технології у сучасному інформаційному просторі. Другий розділ присвячено аналізу фейкових новин в українських онлайн-медіа, зокрема на прикладі платформ «TCH» та «Українська правда». У третьому розділі розглянуто прояви фейкових повідомлень у міжнародному інформаційному просторі на прикладі «Fox News» та «The New York Times». Результати дослідження: фейкові новини є потужним інструментом впливу на суспільну свідомість і використовуються з різною метою — від політичної маніпуляції до інформаційного тиску. Встановлено специфіку тематичного наповнення фейків у різних медіа, виявлено типові сюжети, формати подачі, маніпулятивні техніки та джерела. Практичне значення роботи полягає у можливості застосування її результатів для підвищення рівня медіаграмотності, критичного мислення та інформаційної безпеки.

The object of the study is the content of online media that includes fake news, manipulations, and disinformation. The subject of the research encompasses the types of fake news, their thematic features, methods of creation and dissemination, as well as their impact on society. The aim of this thesis is to analyze the themes and types of fake news in Ukrainian and foreign online media in order to enhance media literacy and deepen the understanding of disinformation mechanisms. The tasks of the research include: • characterizing the concept of fake news; • classifying fake news; • analyzing the themes and forms of fake messages; • uncovering the mechanisms of their creation and influence; • examining examples of fake news in Ukrainian and U.S. media. The first chapter explores the main theoretical approaches to the concept of« fake news», their classification, characteristics, types, and manipulative techniques in today’s information space. The second chapter focuses on the analysis of fake news in Ukrainian online media, specifically examining platforms such as «TCH» and «Ukrainska Pravda». 7 The third chapter analyzes manifestations of fake messages in the international information space, based on the examples of «Fox News» and «The New York Times». Research findings indicate that fake news is a powerful tool for influencing public consciousness and is used for various purposes — from political manipulation to information pressure. The study reveals the thematic peculiarities of fake news in different media, identifies typical narratives, formats, manipulative techniques, and sources. The practical significance of the thesis lies in its potential use for increasing media literacy, critical thinking, and information security.
Topics and types of fakes in Ukrainian and foreign online media
Keywords: 6.061.00.00; фейкові новини; дезінформація; маніпуляція; онлайн медіа; TCH; Українська правда; Fox News; The New York Times. Перелік використаних джерел: 1. Гарачковська О. Жанрові особливості аналітичної журналістики у контексті становлення сучасного інформаційного простору. Український інформаційний простір. 2021. С. 146–154. 2. Главацька Ю. “Fake” news functions: historical background of their development. Науковий вісник Херсонського державного університету. Серія «Лінгвістика». Херсон; 2018. С. 150–152. 3. Грищенко О. Фейкова мовна ос обистість із погляду дискурсивної лінгвістики. Науковий вісник Дрогобицького державного педагогічного університету імені Івана Франка. Дрогобич; 2016. С. 39–41. 4. Дмитровський З.Є. Аналітична журналістика : тексти лекцій. Львів: Малий видавничий центр факультету журналістики ЛНУ ім. І. Франка; 2022. 192 с; fake news; disinformation; manipulation; online media; TCH; Ukrainska Pravda; Fox News; The New York Times