Громнюк, АдріанаHromnyuk, Adriana2023-04-032023-04-032021-10-102021-10-10Hromnyuk A. Conceptual analysis of the architecture of modern interiors of food facilities in Lviv, Kyiv, and Odesa / Adriana Hromnyuk // Architectural Studies. — Lviv : Lviv Politechnic Publishing House, 2021. — Vol 7. — No 1. — P. 32–41.https://ena.lpnu.ua/handle/ntb/57871У статті подано концептуальний аналіз предметно-просторового середовища сучасних підприємств громадського харчування у Львові, Києві та Одесі. Вони славляться найбільшим розмаїттям надзвичайних тематичних та багатофункціональних закладів. Розроблена класифікація смислових та художніх рішень інтер’єрів для відвідувачів цих закладів. Їх різновиди окреслені за такими ознаками: стилістичний напрямок, сюжетно-тематичний напрямок, жанровий зміст та предметно-чуттєвий зміст, гастрономічна спеціалізація, імітація чи відтворення певного історичного типу закладів харчування. Встановлено, що на концепцію підприємства громадського харчування та його тематичну спрямованість також часто впливає історичне минуле будівлі: тип закладу, його основні функції та стилістичне рішення. Сформульовано основні підходи до проектування архітектури сучасних інтер’єрів закладів харчування в контексті їх художньо-образного вирішення: концептуалізм, еклектика, екологічність, традиціоналізм, функціоналізм, символізм, інноваційність та експерименталізм. Визначено додатковий спектр послуг та спеціальних функцій, які доповнюють концептуальний дизайн тематичних установ. Це реабілітаційна, культурно-освітня функція (наявність музеїв, книжкових магазинів, бібліотек, лекцій та тематичних зустрічей, майстер-класів, музичних концертів, художніх виставок), розваги (риболовля, кіно, дискотека, караоке, стендап-вистави, театральні вистави,, акції, що передбачають різноманітні ігри), наявність ремонту велосипедів, дитячої кімнати, тематичного магазину або можливість провести час із тваринами. Визначено основні тенденції зростання актуальності та ідентифікації закладів харчування, що сприяють зростанню їх популярності, привабливості та відвідуваності. Це: гастрономічна спеціалізація; акцент на художньообразне рішення; універсальність та доступність додаткових послуг; інтерактивністьBased on the conceptual analysis of the subject-spatial environment of modern food enterprises in the cities of Lviv, Kyiv and Odesa, the features of their thematic and functional directions are highlighted, and a classification of semantic and artistic-figurative solutions for interiors of premises for visitors to these institutions is developed. Their varieties are defined according to the following characteristics: style direction, plot-thematic direction, genre-content and subject-sensory content, gastronomic specialization, imitation or reproduction of a certain historical type of food establishments. The main approaches to designing the architecture of modern interiors of food enterprises in the context of their artistic and figurative solution are formulated. An additional range of services and special functions that complement the conceptual design of thematic institutions are identified. The main trends in increasing the relevance and identification of food enterprises are identified.32-41enконцептуальний аналізархітектура інтер’єрухудожньо-образне рішеннярізновидизаклади харчуванняconceptual analysisinterior architectureartistic and figurative solutionvarietiesfood facilitiesConceptual analysis of the architecture of modern interiors of food facilities in Lviv, Kyiv, and OdesaКонцептуальний аналіз архітектури сучасних інтер’єрів підприємств харчування міст Львова, Києва та ОдесиArticle© Національний університет „Львівська політехніка“, 2021© Hromnyuk A.. 202110https://doi.org/10.23939/as2021.01.03272.03725.7Hromnyuk A. (2021) Conceptual analysis of the architecture of modern interiors of food facilities in Lviv, Kyiv, and Odesa. Architectural Studies (Lviv), vol. 7, no 1, pp. 32-41.