Гендерне насильство з використанням інтернет технологій - Карабин, Єва Русланівна; Karabyn, Yeva Ruslanivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2023)
Дослідження аналізує виклики та перспективи боротьби з гендерним насильством з використанням інтернет технологій в Україні. Відсутність спеціалізованого законодавства та високий рівень анонімності в мережі ускладнюють ефективне протистояння цьому явищу. Соціологічне опитування показало, що більшість опитуваних розуміють суть проблеми, але не знають, як із нею боротися. Фокус-група з працівниками соціально-психологічної допомоги виявила необхідність удосконалення законодавства та підвищення обізнаності населення. Рекомендації включають розробку нових законів, проведення інформаційних кампаній, удосконалення освітніх програм і співпрацю з міжнародними організаціями. Комплексний підхід є ключовим для створення безпечного цифрового середовища.

The study analyzes the challenges and prospects of combating gender-based violence on the Internet in Ukraine. The absence of specialized legislation and the high level of anonymity online make it difficult to effectively counter this phenomenon. A sociological survey showed that most respondents understand the nature of the problem but do not know how to combat it. A focus group with social and psychological assistance workers revealed the need to improve legislation and raise public awareness. Recommendations include drafting new laws, conducting information campaigns, improving educational programs, and cooperating with international organizations. A comprehensive approach is key to creating a safe digital environment.
Gender-based Violence with the use of Internet Technologies
Keywords: 6.291.00.02; гендерне насильство з використанням інтернет технологій; інтернет; гендер; насильство в інтернеті; законодавство; онлайн насильство; кіберсталкінг; кібербезпека; цифрові злочини; gender-based violence using internet technologies; the internet; gender; online violence; legislation; online violence; cyberstalking; cybersecurity; digital crimes