Зовнішньополітичний курс Афганістану (2021-2025 рр.) - Вавриш, Андрій Андрійович; Vavrysh, Andrii Andriiovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Об’єкт дослідження – зовнішня політика Афганістану у 2021–2025 роках. Предмет дослідження – процеси реалізації зовнішньополітичного курсу Афганістану після захоплення влади режимом «Талібан». Мета дослідження – здійснити комплексний аналіз трансформації зовнішньополітичного курсу Афганістану у 2021–2025 роках з урахуванням внутрішньополітичних викликів, міжнародного контексту та регіонального впливу ключових держав. За результатами проведеного дослідження: 1) проаналізовано основні тенденції афганської зовнішньої політики після приходу до влади руху «Талібан»; 2) встановлено вплив внутрішніх чинниківв на міжнародну діяльність Афганістану; 3) охарактеризовано двосторонні відносини Афганістану з Китаєм, Росією, Індією та Пакистаном; 4) виявлено основні виклики в легітимації політичного режиму руху «Талібан» на міжнародному рівні; 5) дано оцінку напрямам економічного, гуманітарного і безпекового співробітництва Афганістану з зовнішніми партнерами [1; 2]. Відзначено, що режим «Талібан» прагне змінити вектор зовнішньої політики у бік регіоналізації дипломатії та налагодження прагматичних відносин із ключовими акторами Південної Азії, попри відсутність офіційного міжнародного визнання [4]. Найбільшою проблемою визначено ізоляцію Афганістану внаслідок санкційного тиску та слабкої міжнародної підтримки, що перешкоджає повноцінній участі країни у глобальних політичних і економічних процесах [3].

Object of the study – Afghanistan's foreign policy in 2021–2025. Subject of the study – the processes of implementing Afghanistan's foreign policy under the rule of the Taliban. Purpose of the study – to conduct a comprehensive analysis of the transformation of Afghanistan's foreign policy course in 2021–2025, taking into account domestic political challenges, the international context, and regional influence of key states. Based on the conducted research, the following results were obtained: 1) the main trends in Afghanistan's foreign policy after the Taliban came to power were analyzed; 2) the influence of internal factors on the country’s international activity was established; 3) bilateral relations with China, Russia, India, and Pakistan were characterized; 4) the key challenges in legitimizing the Taliban regime at the international level were identified; 5) the directions of Afghanistan's cooperation with foreign partners in the economic, humanitarian, and security spheres were assessed [1; 2]. It was noted that the Taliban regime is seeking to redirect foreign policy towards regional diplomacy and pragmatic engagement with key actors in South Asia, despite the lack of official international recognition [4]. The most pressing issue is currently seen as Afghanistan’s isolation due to sanctions pressure and weak international support, which hinders the country’s full participation in global political and economic processes [3].
Foreign Policy Course of Afghanistan (2021-2025)
Keywords: 6.291.00.01; – зовнішня політика; Афганістан; режим «Талібан»; міжнародні відносини; регіональна безпека; дипломатія; Китай; Росія; Індія; Пакистан; – foreign policy; Afghanistan; Taliban regime; international relations; regional security; diplomacy; China; Russia; India; Pakistan