Przypisywanie miar zja wiskom istotnym da rozwoju wspolczesnego spoleczenstva. Wybrane zagadnienia - Romuald, Borek; Włodzimierz, Stec (Видавництво Національного університету “Львівська політехніка”, 2008)
Розглянуто проблематику приписування мір явищам, які проявляються у суспільстві і які є важливими для його розвитку. Звернено увагу на можливість використання як традиційних метрологічних мір, так і лінгвістичних та статистичних оцінювань. Обгрунтовано доцільність приписування рівня довір’я показникам оцінок технічних, економічних та соціологічних проявів. Рассмотрено проблематику приписывания мер общественным явлениям. Обращено внимание на возможность использования как традиционных метрологических мер, так и лингвистических и статистических оцениваний. Обосновано целесообразность приписывания уровня доверия показателям оценок технических, экономических и социологических проявлений. W artykule przedstawiono problematykę przypisywania miar zjawiskom zachodzącym w społeczeństwie, istotnym dla jego rozwoju. Zwrócono uwagę na możliwość korzystania z miar metrologicznych, ocen lingwistycznych oraz statystycznych. Uzasadniano celowość przypisywania poziomu wiarygodności wskaźnikom ocen przejawów zjawisk technicznych, ekonomicznych oraz socjologicznych. This article presents selected problems of processes occurring in society, which are important for its development. The attention was paid to the possibility of using metrological measures and linguistic estimates. The advisability of credibility parameters attributed to estimation rates of economic and sociological occurrences was justified.