Отримання вінілацетату за технологією аерозольного нанокаталізу - Пригородов, Павло; Глікін, Марат; Кутакова, Діана (Видавництво Львівської політехніки, 2011)
У роботі досліджується принципова можливість синтезу вінілацетату за технологією аерозольного нанокаталізу у віброзрідженомушарі (AnCVB). Вінілацетат отримують різними методами при використанні у якості вихідної сировини оцтової кислоти і ацетилену або етилену. Ацетиленовий метод отримання вінілацетату вигідніший з точки зору менших енергетичних і капітальних витрат. При цьому застосовуються реактори із стаціонарним або псевдозрідженим шаром каталізатора. Проте існуючі технології мають ряд обмежень і недоліків. Виходячи з теорії та практики технології аерозольного нанокаталізу у віброзрідженому шарі (AnCVB) треба очікувати значно кращих техніко-економічних показників синтезу вінілацетату. Для дослідження цього процесу розроблено технологічну схему, а також проведено початкові експерименти. Продовжується подальший пошук оптимальних технологічних параметрів, а також підбір каталітичної системи. Виходячи з теорії та практики технології аерозольного нанокаталізу у віброзрідженому шарі (AnCVB) треба очікувати значно кращих техніко-економічних показників синтезу вінілацетату. Для дослідження цього процесу розроблено технологічну схему, а також проведено початкові експерименти. Продовжується подальший пошук оптимальних технологічних параметрів, а також підбір каталітичної системи. Для експериментальних досліджень активності та ефективності каталітичних систем в умовах аерозольного нанокаталізу вибрано промислові каталізатори синтезу вінілацетату вітчизняного (АГН) та італійського (МАВС) виробництва, а також механічна суміш на основі активованого вугілля та ацетату цинку.
Keywords: синтез вінілацетату; аерозольний нанокаталіз у віброзрідженому шарі (AnCVB); каталізатор; лабораторна установка