Налагодження та оптимізація зв’язків з громадськістю в системі управління діяльністю органів місцевого самоврядування (на прикладі Новояворівської міської ради) - Дадак, Тетяна Тарасівна; Dadak, Tetiana Tarasivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2023)
В умовах глобалізації та інформаційних технологій, зв'язки з громадськістю набувають особливої значущості, оскільки відкритість та доступність інформації про діяльність органів місцевого самоврядування безпосередньо впливають на довіру населення та їхню участь у управлінні місцевими справами. Це важливо для забезпечення прозорості, ефективності управлінських рішень та відповідності їх реальним потребам громадян. Метою кваліфікаційної бакалаврської роботи є аналіз налагодження та оптимізації зав’язків з громадськістю в системі управління органами місцевого самоврядування на прикладі Новояворівської міської ради. Об’єктом дослідження є процес формування та розвитку діяльності органів місцевого самоврядування та їх зв’язку з громадськістю. Розділ перший присвячено теоретичним підходам до розуміння громадськості та управління діяльністю органів місцевого самоврядування. В ньому розкривається сутність поняття органів місцевого самоврядування та громадськості, аналізуються особливості їх функціонування, а також досліджується зарубіжний досвід взаємовідносин між місцевим самоврядуванням та громадськістю. Розділ другий містить аналіз діяльності Новояворівської міської ради та її зв’язків з громадськістю. У цьому розділі надано загальну характеристику діяльності міської ради, проведено аналіз виробничо-господарської діяльності та фінансового стану ради, а також розглянуто аналіз зв’язків з громадськістю в системі управління діяльністю органів місцевого самоврядування. Визначено актуальні проблеми, з якими стикається Новояворівська міська рада в контексті налагодження зв’язків із громадськістю. Розділ третій спрямований на пошук шляхів оптимізації діяльності Новояворівської міської ради в напрямі налагодження зв’язків з громадськістю. Запропоновано заходи для вирішення проблем недостатньої прозорості та відкритості діяльності ради, способи подолання фінансових та ресурсних обмежень, а також рекомендації щодо підвищення рівня цифрової обізнаності серед різних груп населення. Окремо розглянуто очікувану результативність від запровадження рекомендованих стратегій. Запропоновані проектні заходи включають кілька стратегічних ініціатив, спрямованих на оптимізацію діяльності Новояворівської міської ради та налагодження зв’язків з громадськістю. Один з ключових проектних заходів передбачає підвищення прозорості та відкритості діяльності міської ради. Це досягатиметься через розробку і впровадження платформ для взаємодії громадян з владою та надання електронних послуг. Впровадження таких платформ відіграє важливу роль у забезпеченні більшої відкритості та прозорості, що сприятиме зміцненню довіри громадян до місцевого самоврядування. Крім того, це підвищить рівень обізнаності населення про діяльність органів влади та покращить доступ до соціальних послуг. Другий проектний захід спрямований на оптимізацію використання фінансових та ресурсних можливостей. Впровадження нових технологій та систем управління дозволить ефективніше використовувати наявні ресурси, знижувати витрати та підвищувати продуктивність. Це забезпечить більш раціональне використання бюджетних коштів та залучення додаткових інвестицій, що сприятиме економічному розвитку регіону. Оптимізація витрат та ефективне використання ресурсів також допоможе в реалізації більшої кількості соціальних програм і проектів. Третій проектний захід спрямований на підвищення рівня цифрової обізнаності населення. Це включає розвиток цифрової інфраструктури, забезпечення шкіл та університетів необхідною технікою та доступом до сучасних технологій, а також створення і впровадження сучасних освітніх програм та тренінгів. Такі заходи сприятимуть підвищенню цифрової грамотності населення, що дозволить громадянам краще адаптуватися до сучасних вимог ринку праці, підвищити їхню конкурентоспроможність та залучити до активної участі у цифровій економіці. Розширення доступу до цифрових ресурсів сприятиме більшій інтеграції всіх верств населення у сучасне суспільство та забезпечить рівні можливості для всіх. Ці проектні заходи спрямовані на вдосконалення управління та підвищення якості надання публічних послуг. Вони забезпечать ефективну інтеграцію сучасних технологій для оптимізації процесів управління, стимулювання інновацій та покращення взаємодії між державою та громадянами. Автоматизований обмін інформацією та створення єдиної цифрової платформи для надання публічних послуг зробить процес взаємодії громадян з державними органами більш зручним та ефективним, що позитивно вплине на загальний рівень задоволеності населення.

In the context of globalization and information technology, public relations acquire particular importance, as the openness and accessibility of information about the activities of local government bodies directly affect the trust of the population and their participation in the management of local affairs. This is crucial for ensuring transparency, the effectiveness of managerial decisions, and their alignment with the real needs of citizens. The goal of the bachelor's thesis is to analyze the establishment and optimization of public relations in the management system of local government bodies, using the example of the Novoyavorivsk City Council. The object of the research is the process of forming and developing the activities of local government bodies and their connection with the public. The first section is dedicated to theoretical approaches to understanding the public and managing the activities of local government bodies. It reveals the essence of the concept of local government bodies and the public, analyzes the features of their functioning, and studies foreign experience in the relationships between local government and the public. The second section contains an analysis of the activities of the Novoyavorivsk City Council and its public relations. This section provides a general characterization of the city council's activities, analyzes its production and economic activities, and financial state, and examines the analysis of public relations in the management system of local government bodies. The current problems faced by the Novoyavorivsk City Council in the context of establishing public relations are identified. The third section is aimed at finding ways to optimize the activities of the Novoyavorivsk City Council in the direction of establishing public relations. Measures are proposed to address the issues of insufficient transparency and openness of the council's activities, ways to overcome financial and resource constraints, and recommendations to improve digital literacy among various population groups. The expected effectiveness of implementing the recommended strategies is also considered. The proposed project measures include several strategic initiatives aimed at optimizing the activities of the Novoyavorivsk City Council and establishing public relations. One of the key project measures involves increasing the transparency and openness of the city council's activities. This will be achieved through the development and implementation of platforms for citizen interaction with the government and the provision of electronic services. The implementation of such platforms plays an important role in ensuring greater openness and transparency, which will help strengthen public trust in local government. Additionally, this will increase public awareness of government activities and improve access to social services. The second project measure focuses on optimizing the use of financial and resource capabilities. The introduction of new technologies and management systems will allow for more efficient use of available resources, reducing costs, and increasing productivity. This will ensure more rational use of budget funds and attract additional investments, contributing to the economic development of the region. The optimization of expenses and effective use of resources will also help implement more social programs and projects. The third project measure aims to improve the digital literacy of the population. This includes the development of digital infrastructure, providing schools and universities with necessary equipment and access to modern technologies, and the creation and implementation of modern educational programs and training. These measures will contribute to increasing the digital literacy of the population, enabling citizens to better adapt to the modern labor market requirements, enhance their competitiveness, and engage in the digital economy. Expanding access to digital resources will promote greater integration of all population groups into modern society and ensure equal opportunities for all. These project measures are aimed at improving management and enhancing the quality of public services. They will ensure the effective integration of modern technologies for optimizing management processes, stimulating innovation, and improving the interaction between the state and citizens. Automated information exchange and the creation of a single digital platform for the provision of public services will make the process of interaction between citizens and government bodies more convenient and efficient, positively impacting the overall level of public satisfaction.
Establishing and optimizing relations with the public in the system of managing the activities of local self-government bodies (on the example of the Novoyavoriv City Council)
Keywords: 6.281.00.00; місцеве самоврядування; громадськість; прозорість; управління; цифрова обізнаність; оптимізація ресурсів; інвестиції; інформаційні технології; взаємодія; публічні послуги; local government; public relations; transparency; management; digital literacy; resource optimization; investments; information technology; interaction; public services