Кінетика помелу цементного клінкеру із застосуванням нових промислових інтенсифікаторів - Полюжин, І. П.; Ільницький, З. М.; Цюпко, Ф. І.; Ларук, М. М.; Polyuzhyn, I. P.; Il’nyts’kyi, Z. M.; Tsyupko, F. I.; Laruk, M. M. (Lviv Politechnic Publishing House, 2018)
Досліджено кінетичні закономірності помелу цементного клінкеру із застосу- ванням промислових інтенсифікаторів помелу – пропіленгліколю, “РЕНА-Цемерін-01” і “РЕНА-Цемерін-02”. Під час помелу вимірювали питому поверхню отриманих зразків цементу та їхню дисперсність. Встановлено ефективність інтенсифікаторів помелу на основі порівняння констант швидкості подрібнення для початкових ділянок кінетичних кривих. Знайдено коефіцієнти здатності до подрібнення відносно пропіленгліколю, який для АП “РЕНА-Цемерін-02” (активної речовини 60%) виявився найбільшим і становив 1,24 за тривалості помелу 20 хв. Показано також, що цей активатор помелу забезпечує утричі більшу швидкість подрібнення клінкеру та в середньому на 10% вищу питому поверхню цементу, ніж у разі використання пропіленгліколю.

The kinetic regularities of cement clinker grinding, using industrial grinding intensifiers – propylene glycol, “RENA-CEMERIN-01” and “RENA-CEMERIN-02” are investigated. During grinding, measurements of the specific surface of the obtained samples of cement and their dispersion were carried out. The efficiency of grinding intensifiers is established on the basis of comparison of the rates of grinding constants for the initial sections of the kinetic curves. The coefficients of crushing ability were found for propylene glycol, which for the grinding intensifier “RENA-Cemerin-02” (active substance 60%) was the largest and was 1.24 with a grinding time of 20 minutes. It has also been shown that this grinding aid provides three times more clinker milling and an average of 10% higher specific surface of cement than with propylene glycol.
Kinetics of grinding for cement clinker using new industrial grinding aids
Keywords: цемент; клінкер; кінетика помелу; активатори помелу; питома площа поверхні; cement; clinker; kinetics of grinding; grinding aids; specific surface area