Образ жінки в сучасних розважальних телевізійних програмах (на прикладі Новий канал, Тет, СТБ та 1+1) - Біла, Анастасія Антонівна; Bila, Anastasiia Antonivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Об’єкт та предмет дослідження: телевізійний образ жінки в українських телепередачах і особливості формування та репрезентації жіночого образу у розважальних телевізійних програмах. Метою роботи є: аналіз того, як формується телевізійний образ жінки в сучасних українських розважальних програмах Результати дослідження: виявлено, що більшість українських розважальних телешоу транслюють стереотипні образи жінок: «домогосподарки», «жертви», «бізнес-леді з проблемами в особистому житті», «сексуалізованої красуні». Контент-аналіз програм («Супермама», «Кохання на виживання», «Міняю жінку», «Найкраща оселя») показав, що такі образи часто є гіперболізованими або конфліктними. Проведене соціологічне опитування (113 респондентів) підтвердило, що 76% глядачів помічають стереотипізацію жінок у телешоу, а 65% вказують на надмірну сексуалізацію. Більшість опитаних наголосили на потребі створення реалістичних, багатовимірних жіночих образів, розширення тематичного спектру, залучення жінок до ролей експерток, ведучих і продюсерок.

Object and subject of the research: the television image of women in Ukrainian TV programs and the peculiarities of its formation and representation in entertainment shows. The aim of the work is: to analyze how the image of women is constructed in modern Ukrainian entertainment television programs. Research results: The study found that most Ukrainian entertainment TV shows promote stereotypical portrayals of women – such as «housewives», «victims», «businesswomen with personal problems» or «sexualized beauties». Content analysis of shows like Supermama, Love for Survival, Wife Swap, and The Best Home demonstrated that these images are often exaggerated or conflict driven. A sociological survey (113 respondents) confirmed that 76% of viewers regularly notice stereotypical portrayals of women on television, and 65% expressed concern over excessive sexualization. Most participants emphasized the need for more realistic, multidimensional female characters, broader thematic inclusion, and increased presence of women as experts, hosts, and producers.
The image of a woman in modern entertainment television programs (for example, Novy Kanal, Tet, STB and 1+1)
Keywords: 6.061.00.00; образ жінки; гендерні стереотипи; розважальні телешоу; українське телебачення. 1. О. Кісь. Українки в історії та медіа: між уявою і реальністю. Гендер в деталях. 2021. 2. Л. А. Ґендерні стереотипи в українській телерекламі. Вісник Львівської національної академії мистецтв. 2012. Т. 23. С. 397 407. 3. Десять років дисбалансу. Як війна впливає на представленість жінок у медіа. Інститут масової інформації. URL: https://imi.org.ua/monitorings/desyat-rokiv-dysbalansu-yak-vijna vplyvaye-na-predstavlenist-zhinok-v-media-i59764 4. Гендерний баланс на тлі війни. Моніторингове дослідження в третьому кварталі 2023 року. Інститут масової інформації. URL: https://imi.org.ua/monitorings/gendernyj-balans-na-tli-vijny monitoryngove-doslidzhennya-v-tretomu-kvartali-2023-roku-i55623 5. Бікіні; ексдружини та хтива фешнжурналістика. Хто просуває стереотипи про жінок у медіа. Інститут масової інформації. URL: https://imi.org.ua/monitorings/bikini-eksdruzhyny-ta-htyva feshnzhurnalistyka-hto-prosuvaye-stereotypy-pro-zhinok-v-medi i68423; image of women; gender stereotypes; entertainment TV shows; Ukrainian television. List of source used: 1. Oksana Kis. Ukrainian Women in History and Media: Between Imagination and Reality. Gender in Detail. 2021. 2. L. A. Gender Stereotypes in Ukrainian TV Advertising. Bulletin of the Lviv National Academy of Arts. 2012. Vol. 23. Pp. 397–407. 3. A Decade of Imbalance: How the War Influences the Representation of Women in Media. Institute of Mass Information. URL: https://imi.org.ua/monitorings/desyat-rokiv-dysbalansu-yak-vijna vplyvaye-na-predstavlenist-zhinok-v-media-i59764 4. Gender Balance During Wartime: Monitoring Report for the Third Quarter of 2023. Institute of Mass Information. URL: https://imi.org.ua/monitorings/gendernyj-balans-na-tli-vijny monitoryngove-doslidzhennya-v-tretomu-kvartali-2023-roku-i55623 5. Bikinis; Ex-Wives; and Sleazy Fashion Journalism: Who Promotes Female Stereotypes in Media? Institute of Mass Information. URL: https://imi.org.ua/monitorings/bikini-eksdruzhyny-ta-htyva feshnzhurnalistyka-hto-prosuvaye-stereotypy-pro-zhinok-v-medi i68423