Термодинамічні функції електронного газу у сильноанізотропних напівпровідниках із різними моделями електронного спектра. Квазікласичний газ - Товстюк, К. К. (Видавництво Львівської політехніки, 2014)
Обчислено та зіставлено термодинамічні функцій електронного газу у сильноанізотропних шаруватих напівпровідниках (GaSe, In4Se3) для трьох моделей залежності енергії від квазіімпульсу. Показано, що розрахунок термодинамічних функцій навіть для квазікласичного газу електронів виявляє недоліки моделі. Отримані залежності термодинамічних функцій від параметра перемішування узгоджуються із висновками інших авторів і вказують на звуження галузі застосовності теорії пружності та наближення Дебая в таких кристалах. We evaluated and compared the thermodynamic functions of electron gas in strong anisotropic layered semiconductors (GaSe, In4Se3) for three models of energy depending on quasimomentum. It is shown that evaluation of thermodynamic function even for quasi classical gas reveals the flaws of the models. The received dependences of thermodynamic functions on mixing parameter consist with the results of other authors and indicate the restriction of application area for elastic theory and Debye approximation in such crystals.
Thermodynamic functions of electron gas in strongly anisotropic semiconductors with different models of electron spectrum. Quasiclassical gas
Keywords: сильно анізотропні шаруваті напівпровідники; термодинамічні функції; одночастинкові електронні спектри; strongly anisotropic layered crystals; thermodynamic functions; one-particle electron spectrum