Соматична метафора в залізничній термінології - Лагдан, Світлана (Видавництво Львівської політехніки, 2014)
Статтю присвячено проблемі метафоричного термінотворення в залізничній галузі на базі соматичної лексики, описано лексико-семантичні особливості метафоричних термінів. Термін виступає як номінативна одиниця когнітивної діяльності, процес його творення – як механізм порівняння знака загальновживаної мови зі спеціальним науковим знаком, а в ролі самого знака виступає людина. The article deals with the problem of metaphorical term formation in the field of railway industry based on somatic vocabulary and describes lexical and semantic features of metaphorical terms. The term serves as a nominative unit of cognitive activity, the process of its creation being a mechanism of comparing a sign of the general language with a special scientific sign and the human him-/herself performing the role of this sign.
Keywords: українська мова; залізнична термінологія; соматична метафора; метафоризація; Ukrainian language; railway terminology; somatic metaphor; metaphorization