Production of Bitumen Modified with Low-Molecular Organic Compounds from Petroleum Residues. 1. Effect of Solvent Nature on the Properties of Petroleum Residues Modified with Folmaldehyde - Bratychak, Michael; Gunka, Volodymyr; Prysiazhnyi, Yuriy; Hrynchuk, Yurii; Sidun, Iurii; Demchuk, Yuriy; Shyshchak, Olena (Видавництво Львівської політехніки, 2021)
Вивчена можливість модифікування нафтових залишків (гудрону і окисненого бітуму) формальдегідом у вигляді 37% водного розчину за температури 393±3 К впродовж 3 годин в присутності органічного розчинника з використанням як каталізатор хлорної кислоти. Як органічний розчинник використано толуен, п-ксилен, нафтовий сольвент і н-октан в кількості від 0 до 40 % мас. на вихідний нафтовий залишок. ІЧ-спектроскопічними дослідженнями встановлено утворення між молекулами формальдегіду та сполуками, що містяться у нафтовому залишку й молекулами розчинника смоло подібних продуктів, які впливають на експлуатаційні характеристики нафтових залишків.

The possibility of petroleum residues (tar and oxidized bitumen) modification with formaldehyde (37 % aqueous solution) has been studied at the temperature of 393±3 K for 3 h in the presence of organic solvent and using hydrochloric acid as a catalyst. Toluene, p-xylene, naphta solvent and n-octane were used as the solvents in the amount of 0–40 wt % relative to the initial material. By means of IR spectroscopy the resin-like compounds affecting the operational properties of petroleum residues have been detected. These compounds are formed as a result of formaldehyde reaction with residue components and solvent molecules.
Одержання бітуму, модифікованого низькомолекулярними органічними сполуками із нафтових залишків. 1. Вплив природи розчинника на властивості нафтових залишків, модифікованих формальдегідом
Keywords: нафтові залишки; формальдегід; органічні розчинники; модифіковані бітуми; ІЧ-спектроскопія; petroleum residues; formaldehyde; organic solvents; modified bitumen; IR spectroscopy