Проблеми оцінювання непевності за методом типу А результатів практично виконаних вимірювань - Дорожовець, Михайло (Національний університет "Львівська політехніка", 2008)
Досліджено загальні проблеми застосування характеристик похибок та непевності для оцінювання якості результатів вимірювань, які пов'язані із прямою та оберненою задачами вимірювань. Також проаналізовано стандартну методику оцінювання непевності за методом типу А і показано істотні обмеження у практичному її використанні, які зумовлені кореляцією між результатами спостережень та відхиленням їхнього розподілу від нормального, зокрема у разі рівномірного розподілу та розподілу Лапласа. Исследованы общие проблемы применения характеристик погрешности и неопределенности при оценивании качества результатов измерений, которые связаны с прямой и обратной задачами измерений. Также проанализировано стандартную методику оценивания неопределенности методом типа А и показаны существенные ограничения в ее практическом применении, которые обусловлены корреляцией между результатами наблюдений и отклонением их распределений от нормального, в частности в случае равномерного распределения и распределения Лапласа. In the article the common problems of the application of characteristics of error and uncertainty in the evaluation of the quality of the results of measurements which are concerned with direct and inverse measuring problems are investigated. Also analyzed the standard procedure of the evaluation of uncertainty by the type A method and also are shown the substantial limitations in its practical application, which are caused by correlation between the observations and deviation of their distributions from the normal, in particular in the case of uniform and Laplace distribution.
Keywords: оцінювання; якість