Organization of passenger rail transportation on the section with the combined track Nyzhankovychi-Starzhava - Gera, Bohdan; Hermaniuk, Yuliia; Matviiv, Vasyl (Видавництво Львівської політехніки, 2023)
Зазначено, що пасажирські перевезення залізничним транспортом є важливою складовою забезпечення транскордонного співробітництва України з сусідніми країнами ЄС. З обох сторін кордону проводяться перетворення на транспорті, розробляються і впроваджуються директиви для встановлення єдиних правил і стандартів успішного функціонування транспорту і переміщення пасажирів. Водночас вдосконалюється організація руху з врахуванням особливостей інфраструктури, а також зміни потоків перевезень, зокрема потоків пасажирів на прикордонних ділянках. Важливою відмінністю залізничної системи України від сусідніх країн ЄС є інша колія. Ширина колії з нашого боку кордону переважно становить 1520 мм і 1435 мм у країн ЄС. Це призводить до цілого ряду пов’язаних із цим особливостей залізничного транспорту. Крім того, відрізняються підходи до регулювання руху. Тому важливою на сьогодні є розробка підходів для управління наскрізними перевезеннями, зокрема, на тестових ділянках залізничної колії. Ця робота спрямована на вирішення однієї актуальної проблеми організації пасажирських перевезень на ділянках, що примикають до станції Хирів. На ділянці експлуатується як колія 1520 мм, так і суміщена колія 1520/1435 мм, що дає змогу організовувати рух із вагонами, розрахованими на відповідну ширину колії. З цією метою у роботі, враховуючи топологію дільниці з умовними відстанями і станціями як вершинами відповідного графа, побудовано математичну модель переміщення пасажирів із використанням поїздів на різних коліях – суміщеній колії між двома станціями на кордоні з Польщею (Нижанковичі–Старжава) та колії шириною 1520 мм (Самбір–Хирів). Зважаючи на особливості станцій, розглядаються можливі маршрути для вибору схеми формування поїздів, тобто маршрути між станціями формування і обертання поїздів. У результаті дослідження побудовано графіки слідування пасажирських поїздів на прикордонних ділянках, що дає змогу визначити раціональну схему руху поїздів та їх обслуговування на станціях. Як приклад, проведено розрахунки для ділянки Нижанковичі–Старжава. Отримано, що для забезпечення заданого пасажиропотоку і організації руху на цій ділянці і прилеглих коліях потрібно ввести щонайменше три пасажирські поїзди. Побудована методика може бути використана також для інших прикордонних ділянок між станціями Польщі і України. Впровадження запропонованого міжнародного маршруту Держ Кордон– Нижанковичі–Хирів–Старжава–Держ Кордон колією 1435 мм допоможе нашим полським сусідам об’єднати два своїх воєводства за допомогою проходження їхнього рухомого складу через територію України. Це дає змогу скоротити пробіг рухомого складу і відстані між двома великими містами Польщі. Україні, своєю чергою, вигідно забезпечувати обслуговування перевезень та відкрити нові міжнародні пасажирські маршрути з подальшим впровадженням на тих самих ділянках колій маршрутів вантажних перевезень.

Passenger transportation by rail is an important component of ensuring crossborder cooperation between our country and neighboring EU countries. Transport transformations are being carried out on both sides of the border, and directives are being developed and implemented to establish uniform rules and standards for the successful operation of transport and passenger movement. At the same time, the organization of traffic is being improved, taking into account the features of the infrastructure, as well as changes in traffic flows, in particular passenger flows at border areas. An important difference between the railway system of our country and neighboring EU countries is different tracks. The width of the track on our side of the border is mainly 1520 mm and 1435 mm in EU countries. This leads to a number of related features of rail transport. In addition, there are different approaches to traffic regulation. Therefore, it is essential to develop approaches for managing through transportation, in particular, on test sections of the railway track. This work is aimed at solving the current problem of organizing passenger transportation in areas adjacent to the Khyriv station. Both the 1.520 mm track and the combined 1520/1435 mm track are used on the site, which allows organising traffic with cars designed for the appropriate track width. A mathematical model of the movement of passengers using trains on different tracks is built – a combined track between two stations on the border with Poland (Nyzhankovychi-Starzhava) and a track with a width of 1520 mm (Sambir-Khyriv), taking into account the topology of the station with conditional distances and stations as the vertices of the corresponding graph. In view of the peculiarities of the stations, possible routes are considered for choosing a train formation scheme, namely, routes between stations of train formation and rotation. As a result, schedules for following passenger trains on border sections were constructed and studied, which allows for determining a rational scheme of train movement and their maintenance at stations. As an example, calculations were made for the Nizhankovychi-Starzhava section. It was found that in order to ensure the given passenger flow and organization of traffic on this section and adjacent tracks, it is necessary to introduce at least three passenger trains. The developed methodology can be used also for other border areas between the stations of Poland and Ukraine. The implementation of the proposed international route State Border – Nyzhankovychі – Khyriv – Starzhava – State Border along the 1435 mm track will allow our Polish neighbors to unite their two provinces with the help of their rolling stock passing through our territory, as well as to reduce the mileage of rolling stock and the distance between the two large cities of Poland. We, in turn, benefit from providing transport services and opening new international passenger routes, with further implementation of freight transport routes on the same sections of tracks.
Організація пасажирських залізничних перевезень на ділянці зі суміщеною колією Нижанковичі–Старжава
Keywords: міжнародні пасажирські перевезення; організація руху пасажирських поїздів; транскордонне співробітництво; математична модель; international passenger transportation; organization of passenger trains; crossborder cooperation; mathematical model