Схемотехнічна реалізація моделі розпаралеленої штучної нейронної мережі нечіткої теорії адаптивного резонансу - Тимощук, П.; Шатний, С.; Tymoshchuk, P.; Shatnyi, S. (Видавництво Львівської політехніки, 2019)
У статті описана і змодельована схемотехнічна реалізація розпаралеленої штучної нейронної мережі нечіткої теорії адаптивного резонансу. У мережі реалізовані паралельний вибір категорії та резонансу. Нейронні схеми типу “winner-take-all” неперервного та дискретного часу забезпечують ідентифікацію найбільших з М-входів. Схеми неперервного часу описані рівняннями стану з розривною правою частиною. Дискретний аналог описано різницевим рівнянням. Відповідні функціональні блок-діаграми схем містять М жорсткообмежувальних нейронів прямого зв’язку та один нейрон зворотного зв’язку, який використовують для обчислення динамічного зсуву входів. Схеми поєднують у собі такі переваги, як довільна скінченна роздільна здатність входів, висока швидкість збіжності операції “winner-take-all”, низька обчислювальна складність і складність апаратної реалізації та незалежність від початкових умов. Схеми також використовують для знаходження елементів вхідного вектора з мінімальними/максимальними значеннями для його нормування у діапазоні [0,1].

A hardware implementation design of parallelized fuzzy Adaptive Resonance Theory neural network is described and simulated. Parallel category choice and resonance are implemented in the network. Continuous-time and discrete-time winner-take-all neural circuits identifying the largest ofM inputs are used as the winner-take-all units. The continuous-time circuit is described by a state equation with a discontinuous right-hand side. The discrete-time counterpart is governed by a difference equation. Corresponding functional block-diagrams of the circuits include M feed-forward hardlimiting neurons and one feedback neuron, which is used to compute the dynamic shift of inputs. The circuits combine arbitrary finite resolution of inputs, high convergence speed to the winner-take-all operation, low computational and hardware implementation complexity, and independence of initial conditions. The circuits are also used for finding elements of input vector with minimal/maximal values to normalize them in the range [0,1].
Hardware implementation of parallelized fuzzy adaptive resonance theory neural network
Keywords: функціональна блок-схема; нечітка теорія адаптивного резонансу; нейронна мережа; вибір категорії; переможець-забирає-все; рівняння стану з розривною правою частиною; Functional block-diagram; fuzzy Adaptive Resonance Theory; neural network; category choice; winner-take-all; state equation with a discontinuous right-hand side