Study of lyophilic properties of pyrocarbon as a potential sorbent for cleaning water from oil and oil products - Гринишин, С. О.; Знак, З. О.; Hrynyshyn, S. O.; Znak, Z. O. (Видавництво Львівської політехніки, 2024)
Досліджено ліофільні властивості пірокарбону, отриманого піролізом зношених автомобільних шин, щодо нафти, бензину, бензену, гексану, води та емульсій вода-нафта і вода-бензин. Дослідження виконували методом лежачої краплі на поверхні, утвореної частинками пірокарбону різної дисперсності, визначивши крайовий кут змочування. Значення цього кута визначали, аналізуючи зображення, отримані фотографічно. Встановлено, що органічним речовинам і воді притаманна значна контрастність щодо змочування пірокарбону. На основі визначення крайового кута змочування розраховано роботу адгезії у різних системах залежно від температури. На підставі цього сформульовано висновок, що селективність поглинання нафти і нафтопродуктів зростатиме зі збільшенням температури.

The lyophilic properties of pyrocarbon, obtained by pyrolysis of worn automobile tires, in relation to oil, gasoline, benzene, hexane, water, and water-oil and water-gasoline emulsions were studied. The research was carried out by the method of a lying drop on the surface formed by pyrocarbon particles of different dispersion, by determining the contact angle of wetting. The value of this angle was determined by analyzing images obtained photographically. It was established that organic substances and water have a significant contrast in terms of the wetting of pyrocarbon. Based on the determination of the contact angle, the work of adhesion in different systems was calculated depending on the temperature. Based on this, the conclusion was formulated that the selectivity of absorption of oil and oil products will increase with increasing temperature.
Дослідження ліофільних властивостей пірокарбону як потенційного сорбента для очищення вод від нафти і нафтопродуктів
Keywords: пірокарбон; очищення природних і стічних вод; ліофільні властивості; крайовий кут змочування; сорбція; робота адгезії; pyrocarbon; natural and wastewater treatment; lyophilic properties; contact angle; sorption; work of adhesion