Investigation of the effect of working movement length on the efficiency of the excavators - Коцій, Я. Й.; Гоголь, М. В.; Пелешко, І. Д.; Іванейко, І. Д.; Kotsiy, Yaroslav; Gogol, Myron; Peleshko, Ivan; Ivaneyko, Igor (Видавництво Львівської політехніки, 2020)
Питанню впливу довжини робочої пересування на ефективність роботи одноківшових екскаваторів, зокрема, на їх виробництво , присвячено дослідження багатьох авторів. Як однин із співмножників коефіцієнта використання змінного часу для визначення експлуатаційної продуктивності запропоновано коефіцієнт впливу пересування. При визначенні тривалості циклу роботи екскаваторів із різним устаткуванням встановлено діапазони змін коефіцієнта, що враховує довжину робочого пересування. З урахуванням зростаючого застосування нових машин і механізмів, зниження багатоопераційності виробництва земляних робіт необхідно враховувати складність спорудження і технологічні можливості машин для досягнення необхідної якості робіт на об'єкті. Метою роботи є підвищення ефективності застосування екскаваторних комплексів при влаштуванні котлованів, що забезпечують необхідну якість виконання робіт. Слід зазначити, що забезпечення і підтримання на досягнутому рівні необхідної якості виконання робіт призводить до зниженої ефективності роботи основних будівельних машин, зокрема їх продуктивності. Крім складності об'ємно-планувальних характеристик об'єкта, на величину експлуатаційної продуктивності провідних машин комплексів впливають такі фактори, як технологічні параметри роботи машин. Одним з найважливіших технологічних параметрів роботи одноківшових екскаваторів, який впливає також на якість виконання робіт при зачистці котлованів, є довжина робочого пересування і взаємопов'язана з нею ширина проходки. Сьогодні вибирають параметри за емпіричними залежностями, і практичними рекомендаціями, які часто мають заперечний характер, особливо для екскаваторів, обладнаних зворотною лопатою.

The question of the effect of working length on the performance of one-bucket excavators, in particular for their production, dedicated to the research of many authors. As one of the coefficients of the variable time factor for determining operational performance, the coefficient of impact of movement is proposed. When determining the cycle life of excavators with different equipment, ranges of coefficient changes were set, which takes into account the length of the working movement. It is necessary to consider the technological capabilities of the machines in their operation to achieve the required quality of work on object considering to the increasing use of new machines and mechanisms, the decline in the multi-operability of earthmoving production. The purpose of this article is to increase the efficiency of the using of excavation complexes in the arrangement of exavation face, providing the required quality of work. It should be noted that ensuring and maintaining the reached level of performance required quality to reduced efficiency of the main construction machines, including their productivity. In addition to the complexity of the three-dimensional characteristics of the object, the magnitude of the operational productivity of the leading machines of the complexes are influenced by a number of different factors, among which it is possible to distinguish the technological parameters of the machines. One of the most important technological parameters of the operation of single-bucket excavators, which also affects the quality of work during the cleaning of the ditches, is the length of the working movement and the width associated with it. Currently, the choice of parameters is made on the basis of empirical dependencies and practical recommendations and often it is controversial, especially for excavators equipped with a backhoe.
Дослідження впливу довжини робочого пересування на ефективність роботи екскаваторів
Keywords: схеми роботи екскаваторів; час на робоче пересування; технічна та експлуатаційна продуктивність екскаваторів; schemes of the work of excavators; time on working shift; the technical and operational performance of the excavators