Розум та свідомість як космопланетарний феномен: езотеричні та сучасні підходи - Тюріна, Тамара; Зачепа, Андрій (Національний університет "Львівська політехніка", 2015)
Розглянуто людський розум як космопланетарний феномен; розкрито рівні його еволюції, зміст та спрямованість (за Інтегральною Йогою, Агні-Йогою); проаналізовано еволюційну роль людського розуму у концепції біосфери та ноосфери В. Вернадського; розкрито сутність понять «ноосферний розум» та «колективний розум». Human intelligence is considered as cosmo-planetary phenomenon; strata of its evolution, content and directedness (according to Integral Yoga, Agni Yoga) are disclosed; evolutionary role of human intelligence in the V. Vernadskiy’s concept of biosphere and noosphere is analyzed; essence of notions «noospheric intelligence» and «collective intelligence» is disclosed.
Intelligence and consciousness as cosmo-planetary phenomenon: esoteric and modern approaches
Keywords: свідомість; людський розум як космопланетарний феномен; концепція біосфери та ноосфери В. І. Вернадського; ноосферний розум; колективний розум; consciousness; human intelligence is considered as cosmo-planetary phenomenon; V. Vernadskiy’s concept of biosphere and noosphere; noospheric intelligence; collective intelligence