Focal mechanism of the induced earthquake of 2015-06-13 (Alberta, Canada), based on waveform inversion - Малицький, Дмитро; Гнип, Андрій; Malytskyy, Dmytro; Gnyp, Andriy (Видавництво Львівської політехніки, 2023)
Розуміння механізму вогнища індукованих землетрусів важливе, щоб уміти відрізняти їх від природних. Основною метою нашого дослідження було виявлення параметрів фокального механізму, які з найбільшою ефективністю можна використати для ототожнення індукованих землетрусів. Досліджено також можливість визначення цих параметрів за даними обмеженої кількості станцій, або й навіть однієї. Ми обчислюємо версії тензора сейсмічного моменту і відповідні фокальні механізми індукованої події 2015-06-13 (t0 = 23:57:53.00 UTC, φ = 54.233˚N, λ = –116.627˚E, hs = 4 km, ML4.4) поблизу Фокс Крік, Альберта, Канада, оберненням лише прямих хвиль, записаних на одній, двох, трьох і семи станціях. Усі версії виявилися практично однакові, що свідчить про перевагу використання лише прямих хвиль і про саму можливість визначення фокального механізму з використанням записів лише на одній станції, що може бути особливо актуально у регіонах з малою кількістю сейсмічних станцій. Ці версії виявилися також дуже схожими на отриману в [Wang, 2018], що можна вважати додатковим аргументом на користь надійності нашого методу. Часова функція вогнища події в Альберті виявилася довшою (~4 s), ніж це типово для тектонічних землетрусів такої самої сили. Є півідстави припустити, що ця ознака може бути характерною саме для індукованих землетрусів і може бути використана разом з іншими для того, аби відрізняти їх від тектонічних.

Understanding the source mechanisms of induced earthquakes is important to distinguish them from natural earthquakes. The main objective of our study consists in finding out which parameters of the source mechanism can be used most effectively to identify the induced earthquakes. A possibility is also being explored whether they can be retrieved from data of a limited number of stations or even just one. We calculate versions of the seismic moment tensor and the corresponding focal mechanisms of the induced event of 2015-06-13 (t0 = 23:57:53.00 UTC, φ = 54.233˚N, λ = -116.627˚E, hs = 4 km, ML4.4) near Fox Creek, Alberta, Canada, by inversion of only direct waves recorded at one, two, three and seven stations. The versions turned out to be practically identical, which indicates the advantage of using only direct waves and the very possibility of determining the focal mechanism from the records at the limited number of seismic stations, which may be especially valuable in areas with a sparse seismic network. The versions also turned out to be very similar to the one obtained in [Wang, 2018], which can be considered an additional proof of the reliability of our method. The source time function of the Alberta event had a longer duration (~4 s) than is typical for tectonic earthquakes of similar size. We assume that this very feature may be specific to induced earthquakes and used in combination with others to distinguish them from tectonic earthquakes.
Фокальний механізм індукованого землетрусу 2015-06-13 (Альберта, Канада), визначений за допомогою обернення хвильових форм
Keywords: індуковані землетруси; природні землетруси; тензор сейсмічного моменту; фокальний механізм; часова функція вогнища; обернення хвильових форм; induced earthquakes; natural earthquakes; seismic moment tensor; focal mechanism; source time function; waveform inversion; 550.340