Ceramic Protective Coatings for Cordierite-Mullite Refractory Materials - Vakhula, Orest; Pona, Myron; Solokha, Ivan; Koziy, Oksana; Petruk, Maria (Видавництво Львівської політехніки, 2021)
Розглянуто питання захисту кордієритомулітових вогнетривів від впливу агресивних чинників. Досліджено процеси взаємодії між компонентами захисних покриттів. Досліджено, що в системах на основі поліметилфенілсилоксану, наповненого магнію оксидом, глиноземом та піском кварцовим, можливий синтез кордієриту (2MgO∙2Al2O3∙5SiO2), муліту (3Al2O3∙2SiO2) чи алюмомагнезіальної шпінелі (MgO∙Al2O3) лише за певного відношення оксидних складових. Запропоновано базовий склад захисного покриття, яке можна рекомендувати для захисту кордієритомулітових вогнетривів.

The issue of cordierite-mullite refractories protection from the influence of aggressive factors is considered. The interaction between the components of protective coatings has been studied. It has been investigated that in the systems based on poly(methylphenylsiloxane) filled with magnesium oxide, alumina and quartz sand, the synthesis of cordierite (2MgO·2Al2O3·5SiO2), mullite (3Al2O3·2SiO2) or magnesium aluminate spinel (MgO·Al2O3) is possible. The basic composition of the protective coating, which can be recommended for the protection of cordierite-mullite refractory, is proposed.
Керамічні захисні покриття для кордієритомулітових вогнетривів
Keywords: кордієритомулітові вогнетриви; високотемпературна корозія; захисні покриття; cordierite-mullite refractory materials; high temperature corrosion; protective coatings