How Russia violates international law by invading Ukraine - Баскакова, Оксана; Baskakova, Oksana (Видавництво Львівської політехніки, 2023)
Від 24 лютого 2022 року триває масштабна агресія росії проти України. І хоча російська армія не досягла поставлених на початку вторгнення Кремлем цілей, вже більше 600 днів війна триває проти України, забравши життя майже 10 тисяч цивільних (без даних щодо окупованих територій) та змусивши покинути Україну близько 8 млн громадян. Автор наголошує, що російсько-українська війна відкрила скриньку Пандори, адже ця війна не лише вплине на сторони конфлікту, але й безперечно змінить світ у найближчі десятиліття. Стаття досліджує порушення росією міжнародного права через напад на Україну. Незважаючи на спроби росії виправдати свої дії самообороною або гуманітарним втручанням, ці заяви російських вищих посадових осіб є необґрунтованими, а відтак дії росії слід кваліфікувати як агресію, воєнні злочини та злочин геноциду. Вирішальним аспектом є маніпулювання росією міжнародним правом для легітимізації своїх дій. У статті аналізується концепція «авторитарного міжнародного права», коли диктаторські режими використовують правові норми у власних інтересах. Наратив росії, яка виправдовує вторгнення до України як проведення спеціальної воєнної операції у відповідь на ймовірний геноцид, явно є зловживанням міжнародно-правовими принципами. У статті описуються також наслідки для росії, також виключення з міжнародних організацій і значні санкції. Юридичні заходи, такі як тимчасові заходи Міжнародного суду ООН і резолюція ООН з вимогою компенсації, свідчать про колективну міжнародну відповідь для притягнення Росії до відповідальності. Незважаючи на це, у статті виокремлено проблеми щодо досягнення справедливості. Ймовірна відмова росії визнати юрисдикцію міжнародних судів та потенційні перешкоди зусиллям щодо компенсації шкоди, завданої Україні повномасштабним вторгненням, спонукають до пропозиції багатостороннього механізму за участю держав, які контролюють заморожені російські активи.

Since February 24, 2022, russia has engaged in full-scale aggression against Ukraine. Despite the Russian army’s failure to achieve the initial goals set by the Kremlin at the beginning of the invasion, the war against Ukraine has persisted for over 600 days. Tragically, it has resulted in the loss of almost 10 thousand civilian lives (excluding data from the occupied territories) and forced approximately 8 million citizens to flee Ukraine. The author emphasizes, that russia-Ukraine war opened a Pandora’s Box, because not only will it influence the parties of the conflict, but also it will definitely reshape the world in the next decades. The article explores the ways in which the Russian government violates international law through its attacks on Ukraine. Despite russia’s attempts to justify its actions under self-defense or humanitarian intervention, the analysis finds these claims unsubstantiated, categorizing Russia’s actions as aggression, war crimes, and potentially genocide. A crucial aspect is the manipulation of international law by russia to legitimize its actions. The article analyzes the concept of «authoritarian international law», where dictatorial regimes exploit legal norms for self-interest. Russia’s narrative, framing the invasion as a special military operation and responding to alleged genocide, clearly constitutes an abuse of international legal principles. The article outlines the repercussions for Russia, including exclusion from international bodies and substantial sanctions. Legal measures, such as the International Court of Justice’s provisional measures and a UN resolution demanding compensation, indicate a collective international response to hold Russia accountable. Despite these legal responses, the article acknowledges challenges in achieving justice. Russia’s likely refusal to recognize jurisdiction and potential obstacles to compensation efforts prompt the proposal of a multilateral mechanism involving states controlling frozen Russian assets.
Як росія порушує міжнародне право через вторгнення до України
Keywords: міжнародне право; повномасштабна агресія росії проти України; воєнні злочини; геноцид; jus ad bellum; міжнародне гуманітарне право; international law; russia’s full-scale aggression against Ukraine; war crimes; genocide; jus ad bellum; international humanitarian law; 341.2