Розвиток функцій кінотеатру «Львів» під сучасний культурний центр у Стрийського парку - Яськів, Назар Геннадійович; Yaskiv, Nazar Hennadiiovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
У пояснювальній записці до кваліфікаційного проєкту представлено архітектурно-містобудівне рішення реконструкції кінотеатру «Львів» у місті Львові з трансформацією його функцій під сучасний культурно-просвітницький центр. Актуальність теми обумовлена потребою оновлення застарілих культурних об’єктів радянського періоду відповідно до сучасних запитів суспільства на відкриті, багатофункціональні та інтегровані у міський контекст культурні простори. Основною метою проєкту стало створення центру, що поєднує в собі збережену функцію кінопоказів (з акцентом на українське кіно) з новими громадськими функціями: освітніми, виставковими, просвітницькими та соціальними. У структурі центру передбачено кілька ключових блоків: чотири кінозали на 63 місць ; виставкові зали; кафе з можливістю обслуговування вуличної тераси; простір для гуртків дітей і підлітків (три напрями: STEM та технології, креативні мистецтва, розвиток особистості); адміністративно-технічні приміщення; зони очікування та громадський хол. В межах містобудівного аналізу проаналізовано функціональний контекст території, транспортну доступність, наявні культурні осередки та цільову аудиторію. Архітектурно-планувальне рішення передбачає збереження геометрії існуючої будівлі з реконструкцією фасадів, облаштуванням безбар’єрного доступу, новим оздобленням та адаптивним зонуванням внутрішнього простору. Конструктивна схема оновлюється до комбінованого залізобетонного каркасу із врахуванням сучасних вимог до акустики, інженерії та енергоефективності. Прилегла територія реконструюється з врахуванням принципів інклюзивності, благоустрою та зонування під активний громадський простір. У проєкті використано актуальні норми та стандарти, зокрема ДБН щодо громадських будівель, пожежної безпеки, доступності, акустичного комфорту, інсоляції. Запропоновані техніко-економічні показники відповідають завданню раціонального використання існуючих площ та забезпечення функціональної гнучкості в подальшому експлуатуванні. Результатом реалізації проєкту стане створення сучасного відкритого культурного осередку з мультифункціональним використанням, що сприятиме розвитку локальної громади, культурній освіті, популяризації українського кіно та залученню мешканців різного віку до креативного простору. Проєкт є прикладом ефективного оновлення міської інфраструктури з соціально значущим наповненням.

The explanatory note to the qualification project presents an architectural and urban planning solution for the reconstruction of the Lviv cinema in the city of Lviv with the transformation of its functions into a modern cultural and educational center. The relevance of the topic is due to the need to update outdated cultural objects of the Soviet period in accordance with modern societal demands for open, multifunctional and integrated cultural spaces in the urban context. The main goal of the project was to create a center that combines the preserved function of film screenings (with an emphasis on Ukrainian cinema) with new public functions: educational, exhibition, educational and social. The structure of the center includes several key blocks: four cinema halls with 63 seats; exhibition halls; a cafe with the possibility of servicing a street terrace; space for children and adolescents' groups (three areas: STEM and technology, creative arts, personality development); administrative and technical premises; waiting areas and a public hall. Within the framework of the urban planning analysis, the functional context of the territory, transport accessibility, existing cultural centers and target audience were analyzed. The architectural and planning solution involves preserving the geometry of the existing building with the reconstruction of facades, the arrangement of barrier-free access, new decoration and adaptive zoning of the internal space. The structural scheme is updated to a combined reinforced concrete frame taking into account modern requirements for acoustics, engineering and energy efficiency. The adjacent territory is reconstructed taking into account the principles of inclusivity, landscaping and zoning for an active public space. The project uses current norms and standards, in particular the State Building Code for public buildings, fire safety, accessibility, acoustic comfort, insolation. The proposed technical and economic indicators meet the task of rational use of existing areas and ensuring functional flexibility in further operation. The result of the project will be the creation of a modern open cultural center with multifunctional use, which will contribute to the development of the local community, cultural education, popularization of Ukrainian cinema and involvement of residents of all ages in the creative space. The project is an example of effective renewal of urban infrastructure with socially significant content.
Developing the functions of the «Lviv» Cinema into a modern cultural center in Stryiskyi Park
Keywords: 6.191.00.00