Synthesis of thiosulphonate and amino acid derivatives of benzochinone and predicted screening of their biological activity - Монька, Н. Я.; Журахівська, Л. Р.; Курка, М. С.; Шиян, Г. Б.; Семенчук, Ю. М.; Лубенець, В. І.; Monka, N. Ya.; Zhurakhivska, L. R.; Kurka, M. S.; Shyian, H. B.; Semenchuk, Yu. M.; Lubenets, V. I. (Lviv Politechnic Publishing House, 2020)
Похідні хіноїдного ряду приваблюють, не лише як цікаві синтони для синтезу, а також як потенційні біологічно активні речовини, тому актуальним є модифікація сполук хінонового ряду різними фармакоформними фрагментами. Проведено структурний дизайн хлор- та броманілу дисульфуровмісними фрагментами, а саме тіосульфонатними, та хлоранілу – фрагментом 4- амінобутанової кислоти. Розроблено методики синтезу та досліджено фізико-хімічні характеристики тіосульфонатних та амінокислотних похідних: 2,5-біс(тіосульфонатних)-3,6-галоген-1,4-бензохінонів та 2,5-біс(3-карбоксипропіламіно)-3,6-дихлорбензохінону. Перспективність дизайну хлор- та броманілу тіосульфонатними фрагментами та хлоранілу фрагментом 4-амінобутанової кислоти підтверджена результатами прогнозування біологічної активності 5 а, b, 6 а, b, 7 з використанням онлайн-ресурсу PASS Online. Зокрема субстанція 5b, яку одержали, є перспективною для досліджень на Antiviral (Picornavirus). Одержані результати прогнозованого скринінгу цитотоксичності свідчать про доцільність проведення експериментальних досліджень методами in vitro на протиракові активності стосовно лінії ракових клітин гематопоїдної і лімфоїдної тканини, легень, шкіри, яєчників, крові, молочної залози, нирок, товстої кишки, головного мозку.

Quinoid derivatives are attractive not only as interesting synthons for synthesis, but also as potential biologically active substances, so it is important to modify the compounds of the quinone series with different pharmacoform fragments. In this work, the structural design of chlorine and bromanyl disulfur-containing fragments, namely thiosulfonate, and chloranyl – a fragment of 4-aminobutanoic acid. Methods of synthesis were developed and physicochemical characteristics of thiosulfonate and amino acid derivatives were studied: 2,5-bis (thiosulfonate) -3,6-halogen -1,4-benzoquinones and 2,5-bis (3-carboxypropylamino) -3,6 – dichlorobenzoquinone. The prospects for the design of chlorine and bromanyl thiosulfonate fragments and chloranyl fragment of 4-aminobutanoic acid are confirmed by the results of predicting the biological activity of 5 a, b, 6 a, b, 7 using the online resource PASS Online. In particular, the substance 6a obtained by us is promising in terms of research on Antiviral (Picornavirus). The obtained results of predicted cytotoxicity screening indicate the feasibility of conducting experimental studies by in vitro methods on anticancer activity against cancer cell lines of hematopoietic and lymphoid tissue, lungs, skin, ovaries, blood, breast, kidney, colon, brain.
Синтез тіосульфонатних та амінокислотних похідних бензохінону та прогнозований скринінг їх біологічної активності
Keywords: бензохінон; хлораніл; броманіл; тіосульфонат; прогнозована активність; цитотоксичніть; benzoquinone; chloranyl; bromanyl; thiosulfonate; predicted activity; cytotoxicity