Розвиток маркетингової діяльності Карпатського національного природного парку - Яремин, Вікторія Василівна; Yaremyn, Viktoriia Vasylivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
У сучасному бізнес-середовищі успіх будь-якого господарювання визначається якістю його маркетингової діяльності та ефективністю її реалізації. В умовах жорсткого держрегулювання організації змушені адаптувати свої маркетингові підходи для привернення уваги споживачів та створення унікального споживчого досвіду [2, с. 14]. У роботі досліджено особливості розвитку маркетингової діяльності у державних природоохоронних установах на прикладі Карпатського національного природного парку. Актуальність теми зумовлена необхідністю впровадження ефективного соціально-відповідального маркетингу для забезпечення балансу між охороною природи та задоволенням зростаючих потреб рекреаційних відвідувачів. Карпатський НПП виконує природоохоронну, рекреаційну, наукову та еколого-освітню функції що вимагає впровадження системного підходу до управління маркетинговими процесами. Об’єктом дослідження є господарська діяльність Карпатського НПП. Предметом дослідження є процеси формування та реалізації маркетингової діяльності Карпатського національного природного парку, що спрямовані на задоволення потреб відвідувачів та підтримку природоохоронної місії. Метою роботи є науково-теоретичне обґрунтування та розроблення практичних рекомендацій щодо вдосконалення маркетингової діяльності неприбуткової організації Карпатського національного природного парку. Результатом роботи стали рекомендації щодо розвитку цільової маркетингової стратегії Карпатського НПП, зокрема вдосконалення туристичної інфраструктури, запровадження нового маршруту "Стежками Карпат: відчуй природу серцем", цифровізація комунікацій, підвищення задоволеності послугами та диверсифікація сувенірної продукції. Доведено доцільність 5 впровадження соціально-відповідального маркетингу для формування екологічної свідомості громадськості. Практична цінність результатів полягає у можливості їхнього використання для оптимізації маркетингової діяльності Карпатського НПП, підвищення якості туристичних послуг і розбудови позитивного іміджу установи в контексті сталого розвитку.

In today's business environment, the success of any business is determined by the quality of its marketing activities and the effectiveness of their implementation. In the context of strict government regulation, organizations are forced to adapt their marketing approaches to attract consumer attention and create a unique consumer experience [2, с. 14]. The purpose of this work is to provide a scientific and theoretical justification and to develop practical recommendations for enhancing the marketing activities of a nonprofit organization, specifically the Carpathian National Nature Park. The study examines the specific features of developing marketing activities in state nature conservation institutions, using the Carpathian National Nature Park as a case study. The relevance of the topic lies in the need to implement effective socially responsible marketing to ensure a balance between nature conservation and the growing needs of recreational visitors. The park performs conservation, recreational, scientific, and environmental education functions, which require a systematic approach to marketing process management. The object of the study is the economic activity of the Carpathian National Nature Park. The subject of the study is the processes of formation and implementation of marketing activities of the Carpathian National Nature Park, aimed at meeting the needs of visitors and supporting the environmental protection mission. The results of the research include recommendations for the development of a targeted marketing strategy for the Carpathian NNP, particularly the improvement of tourism infrastructure, introduction of a new route titled “Trails of the Carpathians: Feel Nature with Your Heart,” digitalization of communications, increasing visitor satisfaction, and diversification of souvenir products. The study proves the feasibility 7 of implementing socially responsible marketing to foster environmental awareness among the public. The practical value of the obtained results lies in their applicability for optimizing the marketing activities of the Carpathian NNP, enhancing the quality of tourism services, and strengthening the institution’s positive image within the framework of sustainable development.
Development of marketing activities of the Carpathian National Nature Park
Keywords: 6.075.00.00; Карпатський національний природний парк; неприбуткова організація; соціально-відповідальний маркетинг; природоохоронна установа; туристичні послуги; сталий туризм; Carpathian National Nature Park; nonprofit organization; socially responsible marketing; conservation institution; tourism services; sustainable tourism