Вплив конструкції теплопоглинача на ефективність геліоколектора - Шаповал, С. П. (Видавництво Львівської політехніки, 2015)
Проаналізовано вплив конструкції теплопоглинача на ефективність геліоко- лектора, зокрема досліджено значення місця розташування трубок контуру циркуляції. Проаналізовано доцільність використання сонячної енергетики в Україні. З наявних видів поновлюваних джерел енергії найперспективнішою за масштабами ресурсів, екологічною чистотою та поширеністю є сонячна енергія. Це підтверджується низкою експериментальних робіт, проведених у галузі геліоенергетики. Кількість сонячної енергії, яка надходить на Землю, перевищує енергію всіх світових запасів нафти, газу, вугілля та інших енергетичних ресурсів. Використання всього 0,01 % сонячної енергії може забезпечити всі сьогоднішні потреби світової енергетики, а використання лише 0,1 % – повністю покрити потреби в майбутньому. Встановлено залежності між кутами падіння теплового потоку та інтенсивності теплового потоку від ефективності геліоко- лектора. Досліджено ефективність сонячного колектора із різними конструктивними вирішеннями теплопоглинача, зокрема із трубками для теплоносія, розташованими над теплопоглиначем та під теплопоглиначем. Показано, що гофрований теплопоглинач дає змогу підвищити ефективність геліоколектора. Cкладена матриця планування трифак- торного експерименту із урахуванням взаємодії факторів. Проаналізовано, на скільки змінюється ефективність геліоустановки за різного розташування трубок для теплоносія. Описано результати досліджень надходження сонячного випромінювання на сонячний колектор. Показано, що ефективність сонячного колектора з трубками для теплоносія, розташованими над теплопоглиначем, є вищою, ніж ефективність сонячного колектора з трубками для теплоносія розташованими під теплопоглиначем. This article deals with the impact on the effectiveness of the design absorber of solar collector particular importance researched placements of tube circuit. The feasibility of using solar energy in Ukraine was analyzed. Of the existing types of renewable energy most promising scale resources, environmental friendliness and prevalence is solar energy. This is confirmed by a number of experimental studies conducted in the field of solar power. The amount of solar energy that comes to Earth is bigger than the energy of the world’s oil, gas, coal and other energy resources. Using just 0,01 % of solar energy can provide all the needs of today’s global energy and the use of only 0,1 % – fully cover the needs in the future. The dependences between the angles fall of heat flow and intensity of the heat flux on the effectiveness of solar collector is established. The efficiency of a solar collector with different structural solution of heat absorber, including the solar tubes located above and below heat absorber is shown. It is shown that corrugated absorber allows improves the efficiency of solar collector. It was made up the three-factor planning matrix with the factors interaction. The result of how much efficiency of solar collector is varies at different locations of tubes circuit is presented. There are describes the results of the research on solar radiation input on the solar collector. It is shown that the efficiency of the solar collector tube solar located on heat absorber is higher than the efficiency of the solar collector tube solar arranged at heat absorber.
Keywords: трубки для теплоносія; теплопоглинач; геліосистема; solar tubes; heat absorber; geliosystem