Математичне моделювання та інтерпретація результатів ВЕЗ в умовах складного рельєфу місцевості - Сапужак, О. Я.; Сироєжко, О. В. (Національний університет “Львівська політехніка”, 2011)
Представлено алгоритми для математичного моделювання електророзвідувальних робіт постійним струмом у тривимірних геосередовищах із складними границями розділу. Запропоновано методику нормування кривих ВЕЗ для їх інтерпретації з врахуванням рельєфу місцевості. Вибрано ефективні алгоритми розв’язку оберненої задачі для горизонтально-шаруватого півпростору. На основі розроблених алгоритмів створено комплекс програм для моделювання електрометричних робіт та інтерпретації результатів ВЕЗ. Представлено алгоритмы для математического моделирования электроразведочных работ постоянным током в трехмерных геосредах со сложными границами раздела. Предложено методику нормирования кривых ВЭЗ для их интерпретации с учетом рельефа местности. Выбраны эффективные алгоритмы решения обратной задачи для горизонтально-слоистого полупространства. На основании разработанных алгоритмов создан комплекс программ для моделирования электрометрических работ и интерпретации результатов ВЭЗ. Algorithms for the mathematical modeling of the direct current electrical prospecting in the 3D complex boundary geomedia are presented. Methods of normalization VES data for the interpretation accounting any surface relief are suggested. Effective algorithms of the direct problem solution for a horizontal layered halfspace are chosen. On the basis of the above the software for electrical prospecting modeling and VES data interpretation is developed.
Математическое моделирование и интерпретация результатов ВЭЗ в условиях сложного рельефа местности
Mathematical modeling and interpretaion VES data for a complex surface relief
Keywords: математичне моделювання; вертикальні електричні зондування; рельєф поверхні; обернена задача; математическое моделирование; вертикальные электрические зондирования; рельеф поверхности; обратная задача; mathematical modeling; vertical electrical sounding; surface relief; inverse problem