Принцип верховенства права в конституційному праві - Левчук, Назар; Ромців, Олена; Levchuk, Nazar; Romtsiv, Olena (Видавництво Львівської політехніки, 2024)
Принцип верховенства права є фундаментальним принципом конституційного права, який забезпечує стабільність і справедливість у правовій системі. Ця стаття досліджує історичний розвиток верховенства права, починаючи від його джерел у класичних правових системах до сучасних інтерпретацій та реалізацій. Особлива увага надається аналізу ключових аспектів верховенства права, таких як його значення для захисту прав і свобод людини та ролі конституцій у його забезпеченні. Враховуючи зміст статті 8 Конституції України та практику Конституційного Суду України, верховенство права треба розуміти, зокрема, як механізм забезпечення контролю над використанням влади державою та захисту людини від свавільних дій державної влади. Верховенство права розглядається як нормативний ідеал, до якого має прагнути кожна система права. І як інтегральний та універсальний принцип права потрібно розглядати, зокрема, в контексті таких основоположних його складових частин: принцип поділу державної влади, принцип демократії, принцип законності, принцип народного суверенітету, принцип справедливого суду, принцип юридичної визначеності. У статті розглядаються сучасні виклики, що постають перед реалізацією принципу верховенства права у різних країнах. Зокрема, аналізуються проблеми корупції, політичного тиску та кризи правосуддя, які можуть заважати ефективному впровадженню цього принципу. Вивчаються конкретні приклади порушень верховенства права та їх наслідки для суспільства, що дає змогу краще зрозуміти важливість дотримання цього принципу. Також стаття містить порівняльний аналіз реалізації верховенства права у різних правових системах, висвітлюючи успішні моделі та практики. Вказується на роль міжнародних організацій, таких як Організація Об’єднаних Націй, Рада Європи та Європейський Союз, у підтримці та просуванні верховенства права на глобальному рівні. Це дає змогу зробити висновки щодо впливу міжнародного права на національні конституційні системи і підкреслює важливість міжнародної співпраці у цій сфері.

The principle of the rule of law is a fundamental element of constitutional law that ensures stability and justice in the legal system. This article explores the historical development of the rule of law, from its origins in classical legal systems to modern interpretations and implementations. Particular attention is paid to the analysis of key aspects of the rule of law, such as its importance for the protection of human rights and freedoms and the role of constitutions in ensuring it. Taking into account the content of Article 8 of the Constitution of Ukraine and the practice of the Constitutional Court of Ukraine, the rule of law should be understood, in particular, as a mechanism for ensuring control over the use of power by the state and protection of individuals from arbitrary actions of the state authorities. The rule of law is seen as a normative ideal that every system of law should strive for. And as an integral and universal principle of law, it should be considered, in particular, in the context of the following fundamental components: the principle of separation of state power, the principle of democracy, the principle of legality, the principle of popular sovereignty, the principle of fair trial, and the principle of legal certainty. The article discusses the current challenges facing the implementation of the rule of law in different countries. In particular, the problems of corruption, political pressure and crisis of justice, which may hinder the effective implementation of this principle, are analyzed. Specific examples of violations of the rule of law and their consequences for society are studied, allowing for a better understanding of the importance of adhering to this principle. The article also contains a comparative analysis of the implementation of the rule of law in different legal systems, highlighting successful models and practices. The role of international organizations such as the United Nations, the Council of Europe, and the European Union in maintaining and promoting the rule of law at the global level is explored. This allows us to draw conclusions about the impact of international law on national constitutional systems and emphasizes the importance of international cooperation in this area.
The Principle of the Rule of Law in Constitutional Law
Keywords: верховенство права; конституційне право; захист прав і свобод; міжнародні організації; справедливість; правова система; rule of law; constitutional law; protection of rights and freedoms; international organizations; justice; legal system; 342