Інформаційна система обліку клієнтів готелю - Чайковський, Віталій Сергійович; Chaikovskyi, Vitalii Serhiiovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2023)
Актуальність теми полягає в необхідності впровадження інформаційної системи обліку клієнтів для підвищення ефективності управління готельним бізнесом та покращення якості обслуговування. Автоматизація процесів бронювання, реєстрації та обслуговування дозволить оптимізувати ресурси готелів і персоналізувати підходи до кожного клієнта. Для України, що перебуває у стані війни, це стане важливим інструментом відновлення туристичної сфери після конфлікту. Метою роботи є розробка та впровадження інформаційної системи обліку клієнтів готелю. Основні задачі включають аналіз готельного бізнесу, вибір технологій, реалізацію та тестування системи, оцінку результатів впровадження. Об'єктом дослідження є інформаційні процеси управління клієнтами в готельній сфері, а предметом – програмні засоби та методи для створення системи обліку клієнтів. Наукова новизна полягає у розробці інформаційної системи, адаптованої до потреб готельного бізнесу, яка забезпечує повний цикл обслуговування клієнтів. Практичне значення: підвищення ефективності управління клієнтами, зменшення витрат часу на обслуговування, збільшення задоволеності та лояльності клієнтів, підвищення конкурентоспроможності готельного бізнесу.

The relevance of the topic is the need to implement an information system of customer accounting to increase the efficiency of hotel management and improve the quality of service. Automation of booking, registration and service processes will optimise hotel resources and personalise approaches to each client. For Ukraine, which is currently at war, this will be an important tool for restoring the tourism sector after the conflict. The aim of the work is to develop and implement an information system for hotel customer management. The main tasks include analysing the hotel business, selecting technologies, implementing and testing the system, and evaluating the results of implementation. The object of the study is information processes of customer management in the hotel industry, and the subject is software tools and methods for creating a customer accounting system. The scientific novelty is the development of an information system adapted to the needs of the hotel business, which provides a full cycle of customer service. Practical significance: improving the efficiency of customer management, reducing the time spent on service, increasing customer satisfaction and loyalty, increasing the competitiveness of the hotel business.
Information system for hotel customer accounting
Keywords: 6.126.00.01; підприємство готельного господарства; готельний бізнес; бізнес-процеси; CRM-системи; управління доходами; інформаційна система; управління клієнтами; облік клієнтів; готельна сфера; оптимізація бізнес-процесів. Перелік використаних джерел: [1] Boiko M. Consumer engagement in the conditions of business digitization: A case study of the hotel industry in Ukraine. ResearchGate. URL: https://www.researchgate.net/publication/372541009_Consumer_engagement_in_the_conditions_of_business_digitization_A_case_study_of_the_hotel_industry_in_Ukraine (дата звернення: 02.05.2024). [2] DIGITAL FUNCTIONALITY OF COMPLEMENTATION OF BUSINESS PROCESSES OF THE HOTEL INDUSTRY. Вісник КНТЕУ. URL: http://visnik.knute.edu.ua/files/2021/06/10.pdf (дата звернення: 04.05.2024); hotel enterprise; hotel business; business processes; CRM-systems; revenue management; information system; customer management; customer accounting; hotel industry; business process optimisation