Просторовий дизайн магазину книги "На Голоско" у Львові - Чабан, Маріанна Василівна; Chaban, Marianna Vasylivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
У дипломному проєкті представлено результати розробки дизайн-концепції сучасної книгарні як багатофункціонального культурного простору. Проведено аналіз тенденцій розвитку фізичних книгарень в умовах цифровізації, досліджено актуальні прийоми в дизайні публічних інтер’єрів. Вивчено приклади українських і закордонних закладів, проведено анкетування цільової аудиторії. На основі отриманих результатів створено експериментальний дизайн-проєкт книгарні у житловому районі Львова. Простір розроблено за принципами open space з урахуванням інклюзивності, екологічності, адаптивності й локального контексту. Запропоновано авторські меблі, функціональні зони для подій, читання, дитячих активностей і відпочинку, а також інтер’єрні рішення з використанням деревини, бетону, природних кольорів і живих рослин. Наукова новизна проєкту полягає у комплексному підході до формування культурного середовища книгарні, що поєднує торгівлю з простором для взаємодії та дозвілля. Визначено принципи дизайну, які сприяють інтеграції таких просторів у житлове середовище, з урахуванням соціальних, ергономічних і художніх чинників.

The diploma project presents the results of developing a design concept for a modern bookstore as a multifunctional cultural space. It includes an analysis of current trends in the transformation of physical bookstores in the digital age, research on contemporary public interior design practices, and a study of both Ukrainian and international case studies, supported by a user survey. Based on the findings, an experimental design project of a bookstore in a residential area of Lviv was developed. The space is organized according to open space principles, incorporating inclusivity, sustainability, adaptability, and local context. The concept includes custom-designed furniture, functional zones for events, reading, children’s activities, and relaxation, using materials such as wood, concrete, natural colors, and live greenery. The scientific novelty of the project lies in a comprehensive approach to shaping a cultural environment in a bookstore, combining retail with interaction and leisure functions. The work defines interior design principles that support the integration of such spaces into residential neighborhoods, taking into account social, ergonomic, and artistic factors.
Spatial design of the bookstore "Na Golosko" in Lviv
Keywords: 6.022.03.03; дизайн інтер’єру книгарні; проєктування; культурний простір; інклюзивність; багатофункціональність; interior design of a bookstore; design; cultural space; inclusivity; multifunctionality