рН - залежні гідрогелі на основі натрій альгінату і хітозану - Савка, М. З.; Лещук, С. В.; Будішевська, О. Г.; Воронов, С. А.; Savka, M. Z.; Leschuk, S. V.; Budishevska, O. G.; Voronov, S. A. (Видавництво Львівської політехніки, 2017)
Розроблено методику одержання рН-залежнихмакрогідрогелей на основі водних колоїдних розчинів натрій альгінату (Алг) і хітозану(Хіт) у присутності йонів кальцію. Залежність рівноважного ступеня набрякання гідрогелівХіт-Алг від рН в інтервалі рН 1,3 ÷ 12,0 має екстремальний характер. Зменшення набрякання при рН1,3 пов’язано з колапсуванням Алг, а в інтервалі рН 5 – рН 12 пов’язано з колапсуванням Хіт. Показана залежність рівноважного набрякання одержаних ксерогелів від рН середовища, складу матриці ксерогелю і концентрації йонів кальцію. Показано здатність ксерогелів абсорбувати барвники та пролонговано вивільняти їх.

The method of obtaining of pH-dependent macrohydrogels from aqueous colloidal solutions of sodium alginate (Alg) and chitosan (Chit) in the presence of calcium ions was created. In the pH range pH 1.3 ÷ pH 12.0 dependence of equilibrium swelling degree on pH of hydrogels Chit-Alg has extreme nature. Reduction of swelling at pH 1.3 is related to collapsing of Alg and in the pH range pH 5 - pH 12 is related to collapsing of Chit. The dependence of the equilibrium of swollen gels on the pH, the composition of the matrix gels and concentration of calcium ions is shown. The ability to absorb dyes and gels prolonged release them is shown.
Ph-sensitive hydrogels based on sodium alginate and chitosan
Keywords: гідрогелі; натрій альгінат; хітозан; рН-залежне набрякання; солюбілізація; hydrogels; sodium alginate; chitosan; pH-dependent swelling; solubilization; 544.773.432; 547.995.1