Кінетика розпаду пероксиду водню в розчині гваяколу каталізованого розчином гексаціаноферату (ІІ) - Олійник, Л. П.; Макота, О. І.; Комаренська, З. М.; Ключик, С. А.; Oliynyk, L. P.; Makota, O. I.; Komarenska, Z. M.; Kliuchyk, S. A. (Видавництво Львівської політехніки, 2024)
Досліджено кінетику каталізованого гексаціанофератом (П) калію розпаду пероксиду водню в присутності гваяколу. Встановлено, що зі збільшенням pH розчину від 2 до 7 різко зростає швидкість реакції. Показано, що швидкість каталізованого гексаціанофератом (П) калію розпаду пероксиду водню в присутності гваяколу за низького значення рН близька до швидкості некаталізованого процесу і до швидкості реакції у присутності гексаціаноферату (ІІІ) калію. Дослідження окиснення гваяколу гексаціанофератом (ІІІ) калію показало, що в лужному і нейтральному середовищах гексаціаноферат (ІІІ) калію за відсутності пероксиду водню окиснює гваякол протягом кількох хвилин, причому в лужному середовищі гексаціаноферат (ІІІ) калію практично повністю перетворюється на гексаціаноферат (ІІ) калію, про що свідчить якісна реакція з іонами заліза (ІІ) та заліза (ІІІ).

The kinetics of the decomposition of hydrogen peroxide catalyzed by potassium hexacyanoferrate (ІІ) in the presence of guaiacol has been studied. It has been shown that the reaction rate increases sharply with increasing solution pH from 2 to 7. It is shown that the rate of hydrogen peroxide decomposition catalyzed by potassium hexacyanoferrate (ІІ) in the presence of guaiacol at low pH is close to the rate of the uncatalyzed process and to the reaction rate in the presence of potassium hexacyanoferrate (III). It was found that the study of the oxidation of guaiacol by potassium hexacyanoferrate (III) showed that in alkaline and neutral media potassium hexacyanoferrate (III) in the absence of hydrogen peroxide oxidizes guaiacol within a few minutes, Moreover, in alkaline medium, potassium hexacyanoferrate (III) is almost completely converted to potassium hexacyanoferrate (II), as evidenced by the qualitative reaction with iron (II) and iron (III) ions.
Decomposition kinetics of hydrogen peroxide in a solution of guaiacol catalyzed by a solution of hexacyanoferrate (ІІ)
Keywords: комплексоутворення; гексаціаноферат; поліакрилова кислота; мономерні ланки; гнучкість макромолекули; hexacyanoferrate; polyacrylic acid; monomeric links; macromolecule flexibility