Геологічна характеристика покладів нетрадиційних типів вуглеводнів на основі 3d-моделювання - Дякончук, С. А.; Кузьменко, Т. М. (Видавництво Львівської політехніки, 2015)
Метою дослідження є визначення об’ємних параметрів та розподілу петрофізичних властивостей порід в покладах нетрадиційних типів вуглеводнів на основі 3D-моделювання. Методики, що використовувались, пов’язані з проведенням аналізу геолого-технологічних параметрів та проведенням тривимірного моделювання. На початковій стадії проаналізовано головні геолого-промислові характеристики перспективних горизонтів Євгенівського родовища, такі як: ТОС (total organic carbon), відбивна здатність вітриніту (Ro), пористість та зрілість материнських порід; розраховано літостатичний, гідростатичний тиски, тепловий потік та температурний режим для кожної окремої свердловини. Наступним етапом є проведення 3D-моделювання для встановлення та кореляції відповідних параметрів для всього об’єму порід. Встановлено інтервали перспективних горизонтів у межах московського, башкирського, серпуховського та візейського ярусів відкладів кам’яновугільної системи. Визначено та систематизовано петрофізичні властивості, за літологічними даними встановлено типи нетрадиційних вуглеводнів – газ щільних пісковиків та сланцевий газ. Науковою новизною є комплексне моделювання параметрів, що дає змогу проводити точнішу кількісну оцінку ресурсів вуглеводнів нетрадиційного типу порівняно з традиційними методиками оцінки. Основною практичною значущістю є можливість застосування цього підходу під час оцінювання ресурсів вуглеводнів нетрадиційного типу в Україні, враховуючи, що традиційні методики використовують усереднені показники площі та ефективної потужності під час застосування 3D-моделювання об’ємні параметри порід мають більшу точність, а розподіл петрофізичних параметрів відбувається за кожною точкою об’єму. За результатами проведених оцінок та 3D-моделювання Євгенівського родовища, розраховані площа поширення та ефективні товщини потенційних покладів. Визначено точні об’ємні параметри інтервалів перспективних горизонтів. Проведено попередню кількісну оцінку ресурсів. Встановлено, що Євгенівське родовище характеризується достатніми для освоєння показниками ефективної товщини колекторів, ступенем зрілості материнських порід і відповідними для даних типів покладів значеннями пористості. Целью исследования является определение объемных параметров и распределения петрофизических свойств пород в залежах нетрадиционных типов углеводородов на основе 3D-моделирования. Используемые методики, связанные с проведением анализа геолого-технологических параметров и проведением трехмерного моделирования. На начальной стадии были проанализированы главные геолого-промышленные характеристики перспективных горизонтов Евгениевского месторождения, такие как: ТОС (total organic carbon), отражательная способность витринита (Ro), пористость и зрелость материнских пород; рассчитано литостатическое и гидростатическое давления, тепловой поток и температурный режим для каждой отдельной скважины. Следующим этапом является проведение 3D моделирования для установки и корреляции соответствующих параметров для всего объема пород. Определены интервалы перспективных горизонтов в пределах московского, башкирского, серпуховского и визейского ярусов отложений каменноугольной системы. Определены и систематизированы петрофизические свойства, по литологических данным установлено типы нетрадиционных углеводородов газ плотных песчаников и сланцевый газ. Научная новизна – комплексное моделирование параметров, позволяющее проводить более точную количественную оценку ресурсов углеводородов нетрадиционного типа по сравнению с традиционными методиками оценки. Основной практической значимостью является возможность применения данного подхода при оценках ресурсов углеводородов нетрадиционного типа в Украине, учитывая, что традиционные методики используют усредненные показатели площади и эффективной мощности, то при применении 3D-моделирования объемные параметры пород имеют большую точность, а распределение петрофизических параметров происходит по каждой точке объема. По результатам проведенных оценок и 3D-моделирования Евгениевского месторождения рассчитаны площадь распространения и эффективные мощности потенциальных залежей. Определены точные объемные параметры интервалов перспективных горизонтов. Проведена предварительная количественная оценка ресурсов. Установлено, что Евгениевское месторождение характеризуется достаточными для освоения показателями эффективной мощности коллекторов, степенью зрелости материнских пород и подходящими для данных типов залежей значениями пористости. The aim of the study is to determine the volume of distribution parameters and petrophysical properties of rocks in the unconventional hydrocarbon fields are based 3D-modeling. Used Methodology is related to the analysis of geological and technological parameters and conduct three-dimensional modeling. At the initial stage analyzed the main characteristics of geological and industrial promising horizons of Jevgenivs’ka areas such as: TOC (total organic carbon), vitrinite reflectance (Ro), porosity and maturity bedrock; calculated litostatic, hydrostatic pressure, heat flow and temperature conditions for each hole. The next step is to conduct a 3D-modeling and correlation to establish relevant parameters for the entire volume of rocks. Intervals of promising horizons are established in Moscow, Bashkir, Serpukhov and Visean tiers of Carbon system.Tthis article is defined and systematized petrophysical properties, lithology data set types of unconventional hydrocarbons – gas tight sandstone and shale gas. Scientific novelty is a comprehensive modeling parameters, allowing for more precise quantitative assessment of such unconventional hydrocarbon resources compared to traditional methods of assessment. The main practical significance is the possibility of using this approach in evaluating unconventional hydrocarbon resources such as Ukraine, given that traditional methods use averages space and power efficient, the application of 3D-modeling, volumetric parameters rocks with greater accuracy, and the distribution of petrophysical parameters on each occurs point volume. The results of the assessments and 3D-modeling Jevgenivs’ka areas are calculated area of distribution and efficient power of potential deposits. Accurate volumetric parameters defined intervals perspective horizons. A preliminary quantitative assessment resource is conducted. Established that the area is characterized Jevgenivs’ke field sufficient for effective capacity development indicators collectors maturity bedrock and relevant for these types of deposits porosity values.
Геологическая характеристика залежей нетрадиционных типов углеводородов на основе 3d-моделирования
Geological characteristics based on 3d-modeling of unconventional hydrocarbon types
Keywords: вуглеводні нетрадиційного типу; 3D-моделювання; газ ущільнених колекторів; сланцевий газ; Євгенівське родовище; Дніпровсько-Донецька западина; углеводороды нетрадиционного типа; 3D-моделирование; сланцевый газ; газ уплотненных коллекторов; Евгеньевское месторождение; Днепровско-Донецкая впадина; unconventional hydrocarbon types; 3D modeling; shale gas; tight gas; Jevgenivs’k areas; Dnieper-Donets basin