Опрацювання результатів вимірювань довжини для звірень або калібрувань віддалемірів і тахеометрів на польовому компараторі - Самойленко, О. М.; Адаменко, О. М.; Samoilenko, O.; Adamenko, O. (Видавництво Львівської політехніки, 2019)
Розроблено методику зрівнювання результатів вимірювань довжини під час калібрування польового компаратора для повірки (калібрування) віддалемірів та віддалемірної частини тахеометрів. На її основі також створено методику опрацювання результатів звірень еталонних віддалемірів на польовому компараторі за методом найменших квадратів (МНК). За МНК оцінюють адитивні систематичні зміщення вимірювань довжини кожним віддалеміром та систематичні зміщення, які вносить у результати вимірювань довжини кожний відбивач. Також визначають мультиплікативні ступені еквівалентності віддалемірів. Під час калібрувань польових компараторів систематичні зміщення та ступені еквівалентності, одержані під час звірень віддалемірів, потрібно використовувати як поправлення. За МНК оцінюють невизначеність за типом А значень довжини ліній польового компаратора, а також систематичних зміщень вимірювань віддалемірами.

A method has been developed for the adjustment of the results of measurements of length during calibration of a field comparator for verification (calibration) of distance meters and distance metric parts of total stations. The method of processing the results of comparisons of distance meters to the field comparator using the least squares method (LSM) was also developed on its basis. The additive biases of length measurements by each distance meter are evaluated according to the LSM, as well as the biases that are entered to the results of length measurements by each reflector. Multiplicative degrees of equivalence of the distance meters are also calculated. During calibrations of field comparators, the biases and degrees of equivalence, obtained during the comparisons of distance meters, should be used as corrections. According to the LSM, the uncertainty is evaluated by type A of the value of the length of the field comparator lines, as well as the biases of measurements by distance meters.
Processing of the length measuring results during comparisons or calibrations the distance meters and total stations on a field comparator
Keywords: еталон; звірення; калібрування; віддалемір; тахеометр; польовий компаратор; адитивні зміщення; мультиплікативні ступені еквівалентності; невизначеність; measuring standard; comparison; calibration; distance meter; totalstation; field comparator; additive biases; multiplicative degree of equivalence; uncertainty; 51-74