Визначення кальцію в розчинах вапна методом потенціометрії з іонселективним електродом - Шепінько, А. І.; Якимечко, Я. Б.; Полюжин, І. П. (Видавництво Львівської політехніки, 2012)
Визначено концентрацію іонів кальцію у розчинах вапна методом прямої потенціометрії з іон-селективним електродом. Калібрування здійснювали, використовуючи стандартні розчини кальцію, приведені до величини рН у межах 6–7. Оцінено концентрацію кальцію також методом фотометрії полум’я. Запропоновано підготовку водних розчинів вапна для потенціометричного аналізу з кальцієвим іон-селективним електродом. Calcium ion concentration in lime solution was determined using a calcium ion-selective electrode. Calibration was achieved using a standard curve constructed from calcium standards that matched in pH range to 6-7. The estimation of the calcium concentration was also studied by means of flame photometry. The sample preparation hydrated lime solution is proposed for the potenciometric analysis by means of calcium ion-selective electrode.
Keywords: визначення кальцію; іонселективний електрод; потенціометрія; розчин вапна; calcium determination; ionselective electrode; potenciometry; lime solution