Criminal liability for offenses against national security: domestic and foreign perspectives - Ковальчук, Олена; Kovalchuk, Olena (Видавництво Львівської політехніки, 2024)
У статті розглянуто питання кримінальної відповідальності за злочини проти основ національної безпеки на прикладі вітчизняного та зарубіжного досвіду окремих країн. Зокрема, досліджено досвід Литовської Республіки, Латвійської Республіки, Естонської Республіки, Грузії, Республіки Вірменія, Республіки Польща, Швейцарії, Федеративної Республіки Німеччина та Французької Республіки з питань законодавчого регулювання кримінальної відповідальності за злочини проти основ національної безпеки. Зроблено висновок, що сьогодні питання кримінальної відповідальності за злочини проти основ національної безпеки України потребує подальшого всебічного ґрунтовного дослідження та відповідно вдосконалення правового регулювання. Пропонується усунути неузгодженості щодо назви розділу І особливої частини Кримінального кодексу України “Злочини проти основ національної безпеки України” та змісту відповідних статей, які входять до нього. Також важливим є питання, щоб цим розділом була передбачена кримінальна відповідальність за всі діяння, які становлять загрозу для основ національної безпеки України. Так, видається за доцільне, долучити до нього статті, які б передбачали кримінальну відповідальність у сфері охорони державної таємниці, захисту критичної інфраструктури, розширити питання охорони інформаційної безпеки, встановити відповідальність за вчинення дій, cпрямованих на завдання шкоди державі оcобою, яка уповноважена виcтупати від імені держави у відноcинах з керівництвом іноземної держави або іноземною організацією та публічну образу українського народу чи України.

The article deals with the issue of criminal liability for crimes against the foundations of national security on the example of domestic and foreign experience of certain countries. The author specifically analyzes the legislative regulation of criminal liability for crimes against national security in the Republic of Lithuania, the Republic of Latvia, the Republic of Estonia, Georgia, the Republic of Armenia, the Republic of Poland, Switzerland, the Federal Republic of Germany, and the French Republic. The author suggests that there is a need for more in-depth research and improvement of the legal regulations regarding criminal liability for crimes against the foundations of national security in Ukraine. The article proposes resolving any inconsistencies between the title of Section I of the Special Part of the Criminal Code of Ukraine, which is “Crimes against the Fundamentals of National Security of Ukraine”, and the content of the relevant articles included in it. This section should address criminal liability for all activities that threaten Ukraine’s national security. Therefore, the author recommends to include provisions for criminal liability related to the protection of state secrets, safeguarding critical infrastructure, expanding the scope of information security, imposing penalties for actions that aim to harm the state by an authorized person representing Ukraine in dealings with the leadership of a foreign state or organization, and establishing criminal liability for individuals who publicly insult the Ukrainian people or Ukraine.
Кримінальна відповідальність за злочини проти основ національної безпеки: вітчизняний та зарубіжний досвід
Keywords: національна безпека; кримінальна відповідальність; держава; злочини; державна зрада; критична інфраструктура; інформаційна безпека; national security; criminal liability; state; offenses; treason; critical infrastructure; information security; 343. 322