Аналізування операцій із банківськими платіжними картками в АТ «Ощадбанк» - Стрілецька, Соломія Андріївна; Svyryda, Solomiia Andriivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
У дипломній роботі здійснено аналіз операцій із банківськими платіжними картками в АТ «Ощадбанк», досліджено сучасні тенденції розвитку платіжних карток в Україні, розкрито їхній вплив на фінансовий стан банку та визначено перспективи подальшого розвитку безготівкових розрахунків. Об’єктом дослідження є діяльність АТ «Ощадбанк» у сфері банківських платіжних карток. Предметом дослідження є фінансові результати операцій із банківськими платіжними картками, а також можливості та пропозиції банку у цьому сегменті. Метою роботи є аналізування операцій із банківськими платіжними картками в АТ «Ощадбанк», оцінка ефективності цього напрямку, виявлення ключових тенденцій та розробка практичних рекомендацій щодо покращення роботи банку з платіжними картками.У роботі також здійснено аналіз асортименту банківських карток, що пропонуються АТ «Ощадбанк», із формуванням зведеної таблиці, яка систематизує всі доступні карткові продукти та їх основні показники. Це дозволило комплексно оцінити потенціал банку та його здатність задовольняти потреби різних категорій клієнтів. Питання розвитку ринку платіжних карток, безготівкових розрахунків і фінансових ризиків активно досліджували як вітчизняні, так і зарубіжні вчені. Серед українських дослідників варто відзначити роботи С. Кириленка[1], К. Абрамова [2], В. Овчаренка[3], які приділяли увагу фінансовій безпеці, інтернет-шахрайству та аналізу тенденцій розвитку карткового ринку. Закордонні вчені, зокрема М. Браун, Дж. Мак Ендрюс, В. Робердс, Р. Салліван [4], Т. Кокола [5], Л. Андерлоні [6] та Р. Літан, розглядали розвиток платіжних інновацій, управління ризиками в роздрібних платежах та підвищення рівня безпеки платіжних систем у Європі та світі. У роботі використано методи горизонтального та вертикального аналізу, проведено розрахунок основних фінансових коефіцієнтів, здійснено прогнозування комісійних доходів і витрат за допомогою методу найменших квадратів (МНК), а також проаналізовано всі актуальні карткові продукти банку.

This thesis conducts an analysis of payment card transactions at JSC "Oschadbank," examines current trends in the development of payment cards in Ukraine, discusses their impact on the bank's financial position, and outlines the prospects for further development of cashless payments. The object of the research is the activities of JSC "Oschadbank" in the field of banking payment cards. The subject of the research is the financial results of payment card transactions, as well as the bank's opportunities and proposals in this segment. The aim of the work is to analyze payment card transactions at JSC "Oschadbank," assess the effectiveness of this direction, identify key trends, and develop practical recommendations to improve the bank's operations with payment cards. The thesis also includes an analysis of the assortment of banking cards offered by JSC "Oschadbank," with the creation of a summary table that systematizes all available card products and their key parameters. This allows for a comprehensive evaluation of the bank's potential and its ability to meet the needs of various customer categories. The development of the payment card market, cashless payments, and financial risks has been actively researched by both domestic and foreign scholars. Among Ukrainian researchers, the works of S. Kyrylenko [1], K. Abramov [2], V. Ovcharenko [3] stand out, as they focus on financial security, internet fraud, and the analysis of trends in the card market. Foreign scholars, including M. Braun, J. McAndrews, W. Roberds, R. Sullivan [4], T. Kokkola [5], L. Anderloni [6], and R. Litton, have examined the development of payment innovations, risk management in retail payments, and enhancing payment system security in Europe and worldwide. The methods of horizontal and vertical analysis were used in the research, basic financial ratios were calculated, commission income and expenses were forecasted using the least squares method (OLS), and all current card products of the bank were analyzed.
Analysis of transactions with bank payment cards in JSC "Oschadbank"
Keywords: 6.072.00.00; платіжні картки; банківські операції; безготівкові розрахунки; комісійні доходи; фінансовий стан банку; Ощадбанк; прогнозування; МНК; фінансова безпека; зведена таблиця карткових продуктів; платіжні системи; payment cards; banking operations; cashless payments; commission income; financial condition of the bank; Oschadbank; forecasting; OLS; financial security; summary table of card products; payment systems. List of Used Literature Sources: 1. Kyrylenko S. (2019) Key trends in European retail banking and prospects for their development in Ukraine. Journal of European Economy. P. 140–153. 2. Abramov K. (n.d.). Internet fraud with payment cards and methods of protection against it. URL: http://www.ufin.com.ua/analit_mat/poradnyk/094.htm 3. Ovcharenko V. (2019) Banking industry analysis: the competitive advantage of banks; which implemented fintech. URL: https://kse.ua/wp-content/uploads/2019/04/BFE_Thesis_final_Ovcharenko-Valeriia.pd 4. Braun M.; McAndrews J.; Roberds W.; Sullivan R. (2008) Understanding Risk Management in Emerging Retail Payments. URL: https://www.newyorkfed.org/medialibrary/media/research/epr/08v14n2/0809brau.pdf 5. Kokkola T. (2010) The Payment System: Payments; Securities and Derivatives; and the Role of the Eurosystem. European Central Bank. P. 177. Anderloni L. (2009) Financial Innovation in Retail and Corporate Banking. Northampton: Edward Elgar Publishing. P. 120–122