Принципи правового регулювання інституту державної служби - Сидорович, Руслан; Sydorovych, Ruslan (Видавництво Львівської політехніки, 2024)
Проаналізовано принципи правового регулювання інституту державної служби. Доведено онтологічну, аксіологічну і праксіологічну цінність інституту державної служби, його актуалізацію у контексті євроінтеграційних зусиль України. Вказано, що нині цей інститут стає не тільки внутрішнім механізмом легітимного, демократичного контролю за ефективним здійсненням владних повноважень, але й досягає необхідних функцій трансформації всього державно-владного апарату через удосконалення владної системи та наближення до європейських стандартів управління. Визначено основні принципи правового регулювання державної служби як ключові стандарти унормування цього інституту функціонування системи влади, зокрема: законності та правової обов’язковості, котрий передбачає, що функціонування інституту повинно ґрунтуватися на чітких нормативних актах та відповідних правових нормах; прозорості та справедливості, вказує на те, що процес прийняття державно-владних рішень повинен бути відкритим та прозорим, передбачати гарантовані можливості брати участь у процесі, надання гарантії щодо викладення своєї позиції, а також забезпечення права на захист та можливість оскарження рішення; конфіденційності та захисту особистих даних, котрий полягає в тому, що усі дані, пов’язані з проходженням державної служби, повинні бути захищені від несанкціонованого доступу та використання; урахування специфіки діяльності передбачає, що, реалізуючи правові та організаційно-управлінські заходи, потрібно враховувати особливості роботи і зовнішньополітичні та внутрішні чинники трудових правовідносин; принцип відповідальності державних службовців перед суспільством. Створюючи комплексний набір основних засад, вони формують матрицю правового регулювання інституту державної служби, сприяють ефективному та справедливому нормотворчому і правореалізаційному (правозастосовному) процесу в досліджуваній сфері. Принципи гарантують забезпечення високих стандартів поведінки службовців та забезпечують надійний механізм контролю за дотриманням юридичних та етичних норм, формують інституційно-організаційний механізм ефективності та незалежності владної системи, є чинниками підвищення довіри суспільства до рішень органів влади та покращення якості державного управління.

The article analyzes the principles of legal regulation of the civil service institute. The ontological, axiological and praxeological value of the civil service institution, its actualization in the context of Ukraine’s European integration efforts, has been proven. It is indicated The article analyzes the principles of legal regulation of the civil service institute. The ontological, axiological and praxeological value of the civil service institution, its actualization in the context of Ukraine’s European integration efforts, has been proven. It is indicated that today this institution becomes not only an internal mechanism of legitimate, democratic control over the effective exercise of power, but also achieves the necessary functions of transformation of the entire state-power apparatus by improving the power system and bringing it closer to European management standards. The basic principles of legal regulation of the civil service are defined as key standards for the normalization of this institution’s functioning of the power system, in particular: legality and legal obligation, which provides that the institution's functioning should be based on clear normative acts and relevant legal norms; transparency and justice, indicates that the process of making state-authority decisions should be open and transparent, include guaranteed opportunities to participate in the process, providing a guarantee for presenting one’s position, as well as ensuring the right to defense and the possibility of appealing the decision; confidentiality and protection of personal data, which consists in the fact that all data related to public service must be protected from unauthorized access and use; taking into account the specifics of the activity, it is assumed that when implementing legal and organizational-management measures, one should take into account the specifics of work and foreignpolitical and internal factors of labor relations; the principle of responsibility of civil servants to society. By creating a complex set of basic principles, they form a matrix of legal regulation of the civil service institution, contribute to an effective and fair rule-making and law enforcement (law enforcement) process in the researched area. The principles guarantee the provision of high standards of behavior of employees and provide a reliable mechanism for monitoring compliance with legal and ethical norms, form an institutional and organizational mechanism for the efficiency and independence of the power system, and are factors in increasing public trust in the decisions of authorities and improving the quality of public administration.
Principles of legal regulation of the institute of disciplinary responsibility of judges
Keywords: державна служба; державні службовці; органи державної влади; стандарти; принципи; правовий інститут; civil service; civil servants; state authorities; standards; principles; legal institute; 340; 351