До питання про композицію історичних українських монастирів ХV–ХVІІІ ст. - Чень, Л. Я. (Видавництво Львівської політехніки, 2015)
Розкрито особливості просторової організації українських історичних монастирів та проведено класифікацію за принципом організації композиційного центру монастирських комплексів та ансамблів.
To the question of the composition of historical Ukrainian monasteries of 15–18 century
Keywords: монастир; принципи архітектурно-просторового поєднання; ієрархічна система монастирських побудов; композиційний центр; собор; келії; Святі ворота; видові точки сприйняття; monastery; the principles of architectural and spatial combination hierarchical system of monastic constructions; composite center; cathedral; cells; Holy Gate; specific terms of perception