Нові кобальтити РЗЕ із структурою перовськіту - Мякуш, О. Я.; Березовець, В. В.; Сенишин, А. Т.; Василечко, Л. О. (Видавництво Львівської політехніки, 2010)
Методом порошкової дифракції рентгенівського та синхротронного випромінювання досліджено кристалічну структуру нових потрійних оксидів R1-xR’1-xCoO3 (R, R’=La, Pr, Nd, Sm), одержаних твердофазним синтезом на повітрі при 1200 оС. Встановлено, що за кімнатної температури La0.8Pr0.2CoO3 та La0.9Nd0.1CoO3 мають ромбоедричну структуру типу типу NdAlO3 (пр. група R3 c), тоді як для La0.2Pr0.8CoO3, Pr0.5Nd0.5CoO3, Pr0.8Sm0.2CoO3, Pr0.2Sm0.8CoO3, Nd0.9Sm0.1CoO3 та Nd0.3Sm0.7CoO3 притаманна ромбічна структура типу GdFeO3 (пр. група Pbnm). Одержані значення структурних параметрів вказують на можливість утворення неперервних твердих розчинів заміщення в системах PrCoO3–NdCoO3, PrCoO3–SmCoO3 та NdCoO3–SmCoO3. У системах LaCoO3–PrCoO3 та LaCoO3–NdCoO3 підтверджено існування двох типів твердих розчинів із ромбоедричною та ромбічною структурами. Crystal structure of new ternary oxides R1-xR’1-xCoO3 (R, R’=La, Pr, Nd, Sm), obtained by solid state reaction in air at 1200 oC, has been studied by means of X-ray powder diffraction technique applied laboratory and synchrotron radiation sources. It was established, that at ambient conditions, La0.8Pr0.2CoO3 and La0.9Nd0.1CoO3 display the rhombohedral perovskite structure isotypic with NdAlO3 (S.G. R-3c), whereas for La0.2Pr0.8CoO3, Pr0.5Nd0.5CoO3, Pr0.8Sm0.2CoO3, Pr0.2Sm0.8CoO3, Nd0.9Sm0.1CoO3 and Nd0.3Sm0.7CoO3 the orthorhombic GdFeO3 type of structure is inherent (S.G. Pbnm). Structural data obtained indicate on the possible formation of continuous solid solutions in the PrCoO3–NdCoO3, PrCoO3–SmCoO3 and NdCoO3– SmCoO3 systems. Existence of two types of solid solutions with rhombohedral and orthorhombic perovskite structures has been confirmed in the LaCoO3–PrCoO3 and LaCoO3–NdCoO3 systems.
New perovskite-type cobaltites
Keywords: кобальтити РЗЕ; структура перовськіту; тверді розчини; cobaltites REE; perovskite structure; solid solutions