Організація роботи вантажної станції П в умовах зміни вагонопотоків - Шостак, Галина Володимирівна; Shostak, Halyna Volodymyrivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Робота вантажної станції супроводжується високим рівнем завантаженості та обмеженими ресурсами, що особливо впливає на маневровий локомотив. Одним із ключових аспектів ефективного функціонування станції є оптимізація процесу розформування поїздів та правильний підбір складів на сортувальній станції. Це сприяє зменшенню навантаження на маневрову роботу та підвищенню загальної ефективності залізничного транспорту. Об’єкт дослідження – вантажна станція П. Мета дослідження: пошук шляхів підвищення ефективності роботи вантажних станцій та впровадження оптимальних технологічних рішень. Альтернативний добовий план-графік показав, що середній простій вагонів збільшився. Водночас коефіцієнт використання маневрового локомотива зменшився до 81% (порівняно з початковими 96%), що вказує на покращення розподілу локомотивного ресурсу, але потребує уточнення щодо його впливу на загальні транспортні показники. Для досягнення балансу між скороченням простою вагонів і раціональним використанням маневрових локомотивів необхідно розглянути можливості вдосконалення графіка прибуття поїздів, а також уточнити нормативи часу для окремих операцій.

The operation of a freight station is accompanied by a high workload and limited resources, which particularly affect the shunting locomotive. One of the key aspects of efficient station performance is optimizing the process of train disassembly and proper selection of train compositions at the classification yard. This helps reduce the load on shunting operations and enhances the overall efficiency of railway transport. Research Object: Freight station P. Research Goal: Identifying ways to improve the efficiency of freight station operations and implementing optimal technological solutions. The alternative daily schedule has shown an increase in the average idle time of wagons. Meanwhile, the utilization coefficient of the shunting locomotive has decreased to 81% (compared to the initial 96%), which indicates improved distribution of locomotive resources but requires further clarification regarding its impact on overall transport indicators. To balance wagon idle time reduction and rational use of shunting locomotives, it is necessary to explore improvements in the train arrival schedule and refine time standards for specific operations.
Organization of the work of freight station P in conditions of changes in car traffic volumes
Keywords: 6.275.02.04; – вантажна станція; маневровий локомотив; оптимізація процесів; середній простій вагонів; продуктивність станції; freight station; shunting locomotive; process optimization; average wagon idle time; station productivity