Моделювання хвильового поля методом скінченних елементів на структурі Дробишівського газоконденсатного родовища - Стародуб, Ю. П.; Брич, Т. Б.; Купльовський, Б. Є. (Видавництво Львівської політехніки, 2012)
Наведено результати моделювання сейсмічного хвильового поля на моделі розрізу земної кори (на прикладі Дробишівського газоконденсатного родовища). Розріз земної кори, отриманий геофізичними дослідженнями свердловин, подано у вигляді пластової моделі. Під час моделювання хвильового поля сейсморозвідки враховано особливості двовимірного розрізу - поздовжні, поперечні та обмінні хвилі, одержані на сейсмограмах поздовжніх і поперечних коливань. В работе представлены результаты моделирования сейсмического волнового поля на модели сечения земной коры (на примере Дробишивского газоконденсатного месторождения). Разрез земной коры, полученный геофизическим исследованием скважин, представлен в виде пластовой модели. При моделировании волнового поля сейсморазведки учитывались особенности двумерного сечения – продольные , поперечные и обменные волны, полученные на сейсмограммах продольных и поперечных колебаний. The results of seismic wave field modeling on the cross-section model of the crust (for Drobyshivske gas-condensate field example) were presen ted. The cut of the crust which resul ting the boreholes geophysical studies is represented as a reservoir model. When modeling, seismic wave field features of two-dimensional cross section were taken into account – longitudinal, transv erse and exchange waves re ceived on seismograms of longitudinal and transverse vibrations.
Моделирование волнового поля методом конечных элементов на структуре Дробишивского газоконденсатного месторождения
Wave field simulation using finite element method оn the Drobyshivske gas-condensate field structure
Keywords: моделювання; хвильове поле; модель структури; розріз земної кори; сейсморозвідка; моделирование; волновое поле; модель структуры; разрез земной коры; сейсморазведка; modeling; wave field; the model of structure; cut of the crust; seismic prospecting