Нейтралітет Швейцарії у світлі сучасних безпекових викликів: реалістичний, неоліберальний та конструктивістський підходи - Дорош, Леся; Dorosh, Lesia (Видавництво Львівської політехніки, 2022)
Проаналізовано, як наприкінці ХХ – на початку ХХІ ст. разом зі зміною міжнародної системи відносин змінюється розуміння концепції нейтралітету європейських держав та її реалізація у зовнішньополітичних стратегіях. Наголошено, що цікавим випадком дійсно нейтральної країни є Швейцарія, зовнішньополітична поведінка якої є викликом негативним очікуванням спостерігачів щодо песимістичних перспектив нейтралітету як варіанту реалізації курсу зовнішньої політики. Досліджено нейтралітет Швейцарії з точки зору трьох концептуальних підходів до розуміння нейтралітету: реалістичного, неоліберального та конструктивістського. Зазначено, що в контексті реалізму Швейцарія давно усвідомлювала свій статус як “малої” держави і, відповідно, використовувала власний нейтралітет як важливий засіб самозбереження на території, оточеній “великими” державами. З неоліберальної ж точки зору, ключовою тенденцією на сьогодні є збільшення уваги Швейцарії до дво- та багатосторонньої оборонної співпраці. З позиції конструктивізму нейтралітет є важливим “символом” спільної ідентичності різноманітного населення Швейцарії. Відтак зроблено висновок, що Швейцарія змогла зберегти суперечливу зовнішню політику нейтралітету, наголошуючи нею на своїй національній ідентичності та незалежності, водночас виграючи від економічної взаємозалежності, яку нейтралітет цієї держави дає змогу їй розвивати і поглиблювати.

In the article, the author analyzes how the understanding of the concept of neutrality of European states and its implementation in their foreign policy strategies changes at the end of the 20th and the beginning of the 21st centuries, along with the change in the international system of relations. The interesting case of a truly neutral country is Switzerland, whose foreign policy behavior is a challenge to the negative expectations of observers regarding the pessimistic prospects of neutrality as an option for the implementation of the foreign policy course. In this article, the author considers the neutrality of Switzerland from the point of view of three conceptual approaches to the understanding of neutrality: realist, neoliberal and constructivist. From the point of view of realism, Switzerland has long been aware of its status as a “small” state and, respectively, uses its as an important mean of self-preservation in a territory surrounded by “big” states. From a neoliberal point of view, the key trend today is Switzerland’s increasing attention to bilateral and multilateral defense cooperation. From the stand point of constructivism, neutrality is an important “symbol” of the common identity of the diverse population of Switzerland. Therefore, the author concludes that Switzerland was able to maintain a controversial foreign policy of neutrality, emphasizing its national identity and independence, while at the same time benefiting from international economic interdependence. Switzerland’s neutrality allows it to develop and deepen international economic relations very well.
Neutrality of Switzerland in the Light of the Contemporary Security Challenges: Realistic, Neoliberal and Constructive Approaches
Keywords: Швейцарія; нейтралітет; міжнародна безпека; реалізм; неолібералізм; конструктивізм; Switzerland; neutrality; international security; realism; neoliberalism; constructivism; 327; 341.214(494)