Удосконалення електромагнітно-акустичних методів технічної діагностики - Корж, Р. О.; Притуляк, Я. Г.; Фестрига, С. В (Видавництво Львівської політехніки, 2013)
Розглянуто питання підвищення безаварійної безпечної діяльності роботи економічно небезпечних технічних об’єктів, таких як атомні електричні станції; потреба в нових і модернізованих методах технічної діагностики, які б відбирали максимальну кількість інформації про стан об’єкта, є дуже актуальною. Запропоновано новий метод, в якому використовується ультразвуковий перетворювач електромагнітного типу гармонічних. Подальше збільшення кількості відбору інформації з об’єкта досягається за допомогою використання в первинних перетворювачах методу електричного сканування з азимуталь- ною неоднорідністю. Збільшення реальної чутливості вимірювань відбувається за рахунок використання акустичного розмірного резонансу, а застосування збудження електромагніт- ного поля за допомогою азимутальної неоднорідності із n-гармонік уможливлює сконцент- рувати на невеликій площі сумарну потужність відповідних гармонік. Використання у первинному перетворювачі методу електричного сканування з обертовою азимутальною неоднорідністю дає змогу отримати томографічний експеримент, а це означає, що будь-яка неоднорідність буде виявлена з імовірністю, близькою до одиниці. The question of accident-free operation rise of ecologically dangerous technical objects as nuclear electric stations etc. is considered in this article. The needs in new and improved diagnostic methods which can significantly increase information value concerning the real state and thus to determine the accident-free operating life of objects under inspection. The new highly informative method is considered in which harmonic oscillations ultrasonic transducer of electromagnetic type is used. This method in comparison to the electromagnetic-acoustic method doesn’t use signal reverse transformation, that’s why a signal loss reduces from 10-2 to 10-4. Next steps in S/N increase occurs by size acoustic half-wave resonance using, where the Q of metals can reach 5x102. Electromagnetic field harmonic excitation using which consists of n harmonics and is applied to the object through small surface, where concentration of the all harmonics power occurs, by azimuthal non-uniformity, rise the S/N is about the order. In this case the signal at the transducer out isn’t limited by the noise.
Keywords: ультразвуковий перетворювач електромагнітного типу; електро-магнітно-акустичний метод; азимутальна неоднорідність; електричне сканування; еlectromagnetic type ultrasonic transducer; electromagnetic-acoustic method; azimuthal non-uniformity; electric scanning.